Čitanje i pisanje pre škole (2)

U prošlom izdanju mogli ste da pročitate nešto o tome kako da opremite čitalački kutak svog deteta, koliko je važno da ga naučite da lista knjige, da ih čuva i odlaže na predviđeno mesto. Naročito je bilo opisano koliko je važno da i vi svakodnevno nešto pročitate i napišete, kako bi i vaše dete to činilo. Sledeći koraci uvode vas još dalje u priču koja će vam pomoći da postanete dobar učitelj svom detetu pre polaska u školu uz pomoć širom sveta rasprostranjene Montessori metode.

Citanje-i-pisanje02-1   Kada odaberete knjigu, koju ćete da čitate svom detetu, važno je da ona ne bude dosadna. Imajte poverenja u vlastitu procenu, ako mislite da je knjiga dosadna onda verovatno i jeste. Odložite je, možda će vam se nekada učiniti interesantnom.

Deca uvek imaju omiljenu knjigu ili priču,  pa nije neuobičajeno da žele da je čuju više puta. Vrlo brzo nauče i tekst napamet. Ako ste zakasnili, pa knjigu čitate kasno uveče, nemojte da skraćujete tekst kako bi što pre stigli do kraja. Ako ipak uradite tako nešto svaki sledeći put bi trebalo da ispričate istu verziju, a to nije baš lako. Ono što bi takođe trebalo da sprečite je da ne zaspite pre nego što dete zaspi.

Kada dete malo poraste ono pažljivo sluša reči priče, posmatra napisane reči i postavlja pitanja vezano za ono što će da se dogodi. Ova aktivnost doprinosi razvijanju sposobnosti čitanja kod male dece. Ako mu je neka reč nepoznata objasnite mu.

Dete počinje vremenom da razume jezik koji se koristi u pričama, oblike koje priče mogu da imaju, način na koji se priče završavaju. Nije neuobičajeno da deca već u prvom, drugom razredu uspešno pišu sopstvene priče. U svakoj svojoj generaciji učenika sretala sam takvu decu. To su ona deca kojoj su roditelji u ranom detinjstvu dosta čitali.

Deca vole osećaj držanja knjige u rukama. Svoju ulogu ima i veličina knjige kao i vrsta papira na kojem je knjiga štampana. Neke knjige danas imaju neprijatan miris zbog loše štampe. Takve knjige izbegavajte.

Ilustracije su jako važne. Što je dete mlađe ilustracije su važnije. One mu pomažu da predvidi tok priče. Pre nego što nauči da čita, dete posmatra slike i analizira ih. Pomoću njih „čita“ priču. Možete da čujete dete već od dve godine kako priča priču uz sliku. Ponudite detetu da koristeći ilustracije iz knjige stvori sopstveni crtež ili sliku. Time, budite sigurni, ne uništavate njegovu kreativnost već je razvijate i pripremate uspešno za pisanje. Možete i da napišete reči koje imenuju delove slike. To je dobar uvod za učenje prepoznavanja slova.

Deci do dve godine slike će zaokupljati pažnju. Sadržaj će biti manje interesantan. Za decu od tri godine najinteresantnije su pesme za decu i brojalice. Potražite za ovaj uzrast knjige koje sadrže teme iz okruženja: grad, selo, životinje itd. Sa tri do četiri godine dete želi da proširi svoje znanje. Dobrodošle su knjige koje opisuju neke za njih strašne i nepoznate situacije, kao što su: odlazak kod lekara, polazak u vrtić, dolazak na svet brata ili sestre. Detetu od četiri do pet godina ponudite priče koje su duže i koje imaju složeniju radnju. Priče koje će mu opisati  živote drugih ljudi, kako oni žive i šta rade. Detetu od pet do šest godina možete da čitate knjige koje imaju više poglavlja. Na ovom uzrastu dete će da uživa u knjigama koje mu opisuju kako da nešto napravi ili uradi. Uživaće takođe u smešnim pesmicama koje sadrže igre rečima.

Preporučujem vam da se učlanite u biblioteku kako biste se upoznali s ponudom knjiga za decu. Za decu predstavlja pravi doživljaj odlazak u biblioteku i odabir knjige za čitanje. Možete svoje dete i da uključite i u neku od  radionica koje se organizuju u biblioteci.

Očekujem da nam pišete, da li ste već nešto od mojih predloga primenili. Ako želite pošaljite nam fotografiju kako ste uredili vaš dečji kutak sa knjigama. Možda bi i drugi želeli da učine isto, ali nemaju ideju. Pomozite im u tome. Naša adresa je uciteljica@kraljevo.com

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje, Čitanje i pisanje pre škole. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor