Čitanje i pisanje pre škole (4)

Imala sam utisak da moje tekstove, u gomili aktuelnih vesti, niko ne čita. Onoga trenutka kada mi je par ljudi reklo da ih izrezuje i sakuplja u želji da ih primeni, shvatila sam da sam napravila pravu stvar. Ovo je priča o tome kako da roditelji, uz pomoć Montessori pristupa i mog praktičnog iskustva u podučavanju dece pre polaska u školu i u prvim godinama školovanja, pruže svojoj deci pomoć u opismenjavanju pre polaska u školu. U prethodnim brojevima mogli ste da pročitate nešto o tome kako da opremite čitalački kutak svog deteta, koliko je važno da ga naučite da lista knjige, da ih čuva i odlaže na predviđeno mesto. Naročito je bilo opisano koliko je važno da i vi svakodnevno nešto pročitate i napišete, kako bi i vaše dete to činilo. Mogli ste da otkrijete koji sadržaji u knjigama su interesantni za određeni uzrast. Upoznali ste način na koji postepeno svoje dete možete da uvedete u svet slova. U ovom broju pročitajte o praktičnim igrama pomoću kojih možete da razvijate jezik vašeg deteta.

RAZVIJANJE JEZIKA

Citanje i pisanje 3Deca vole reči, vole zvukove reči. Ona žele da znaju imena i nazive svega što ih okružuje. Vrlo rano počinju da pitaju: „Šta je to?“. Ne postoji granica u broju reči koje dete može da nauči ili razume. Pretpostavlja se da se opseg rečnika odrasle osobe može odrediti prema broju reči koje je ta osoba usvojila u prve tri godine života.

Da biste pomogli detetu da obogati svoj rečnik:
– govorite stvaralački, koristite različite reči da biste opisali događaje, osećanja, ukuse;
– uvodite dete u razne razgovore od najranijih dana, govorite mu o onome što trenutno radite, postavljajte mu pitanja kako bi mu pomogli da logički razmišlja, pitajte ga: „Šta nam je potrebno da kupimo da bismo nešto uradili?“;
– dajte nazive novim iskustvima;
– igrajte se jezikom, izmišljajte brojalice i pesmice, smešne reči.

Evo primera nekoliko igara koje će pomoći razvoju jezika:

– Imenovanje predmeta (uzrast oko dve godine)
Recite naziv predmeta, neka ga dete nađe i donese.

– „Mirko kaže“ (uzrast oko tri godine)
Ova igra se nadovezuje na prethodnu. Ako obaveštenju da nešto donese prethodi „Mirko kaže“ dete treba da posluša. Ako ne prethodi ne mora da posluša.

– Nazivanje delova predmeta (uzrast oko tri godine)
Uzmite neki predmet i proverite da li dete zna da imenuje sve delove predmeta. Na primer izaberite automobil. Dete treba da imenuje: vrata, upravljač, retrovizor, prozorsko staklo i drugo.

– Pogodi reč (uzrast oko četiri godine)
Izvedite neku radnju, na primer skočite. Dete pogađa koja je reč u pitanju. Ako pogodi na njega je red. Radnje koje možete da demonstrirate su: nasmejati se, plakati, plesati, misliti, plesti… Nakon toga se zamenite, neka dete pokazuje, a vi pogađajte.

– Igra pitanja (oko tri godine i više)
Izaberite neki jednostavan događaj. Na primer: Tata i Aleksa pecaju na Moravi. Pitajte:
– O kome je reč? – Gde se nalaze?
– Šta oni rade? – Zašto pecaju?
– Čime pecaju? – Kada pecaju?
– Šta se dogodilo na kraju? – Kako su se svi osećali?

– Sastavljanje priče prema nizu slika ( uzrast oko 3 godine i više)
Potrebne su vam slike koje ste izrezali iz časopisa ili ste ih sami naslikali. Važno je da slike opisuju vremenski tok nekog događaja.
Promešajte slike, a zatim ih dajte detetu da složi slike po vremenskom sledu događaja. Kada složi slike tada mu predložite da ispriča priču. Pomozite mu, unesite u priču što više detalja. Na kraju povežite slike i napravite malu knjigu.

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje, Čitanje i pisanje pre škole. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor