Čitanje i pisanje pre škole (6)

Citanje i pisanje 6U prethodnim brojevima mogli ste da pročitate nešto o tome kako da opremite čitalački kutak svog deteta, koliko je važno da ga naučite da lista knjige, da ih čuva i odlaže na predviđeno mesto. Naročito je bilo opisano koliko je važno da i vi svakodnevno nešto pročitate i napišete kako bi i vaše dete to činilo. Mogli ste da otkrijete koji sadržaji u knjigama su interesantni za određeni uzrast. Upoznali ste način na koji postepeno svoje dete možete da uvedete u svet slova i praktične igre, pomoću kojih možeta da razvijate jezik vašeg deteta. Prikazani su bili konkretni primeri za igre klasifikovanja.

Važnost rimovanja
Pokazalo se da deca koja imaju veliko iskustvo u rimovanju dobro čitaju i imaju dobar osećaj za pravilno pisanje.
Deca vole humor i ritam rime. Zato bi trebali da raspolažete velikim brojem pesmica i brojalica. Pevajte ih i recitujte zajedno s detetom.
Igrajte se da vidite koliko reči, koje bi se rimovale npr. sa rečju „crtanje“, vaše dete može da se seti.

Sastavljajte rečenice od reči koje počinju istim glasom, na primer: Snežana se skija strmom stazom.
Evo primera igara sa ritmom i rimom:

Igra tapšanja
Tapšite u ritmu reči i slogova uz pesme koje recitujete ili pevate. Tapšite ritam svih imena članova svoje porodice.

Igra zvuka
Vi tapšite ritam, a vaše dete neka odgovara u istom ritmu. Možete i da prikupite različite predmete koji proizvode zvuk. Sednite tako da naslonite leđa uz leđa. Vi uzmete na primer kašičicu i čašu i udarate određeni ritam. Vaše dete je kao odjek i ponavlja ona ritam koji ste vi proizveli.

Igre koje će razviti veštinu slušanja
Mnoge igre mogu da razviju veštinu slušanja. Slušanje igra veliku ulogu u razvijanju govora. Evo primera ovih igara:

– Medved i posuda s medom
Potrebno je da vas je najmanje troje za ovu igru. Jedno dete nosi povez preko očiju i stavi posudu s medom ispred sebe. Neko od učesnika igre pokušava da mu priđe vrlo tiho i uzme posudu s medom. Dete treba da ga pokaže i u tom trenutku onaj koji je pokušao da uzme posudu s medom treba da sedne. Tada pokušava sledeći igrač da uradi isto. Ako uspe, on postaje onaj koji čuva med, a prethodni igrač se pridružuje ostalima.

Citanje i pisanje  6Slušanje zvukova
Kažite detetu da zatvori oči i da pokuša da identifikuje ono što čuje. Predložite mu da usredsredi svoju pažnju na one zvukove koji su daleko, onda na one koji su mu blizu, a zatim na one u njegovom telu itd.

Identifikovanje zvuka
Stavite detetu povez na oči. Izaberite mnogo poznatih svakodnevnih predmeta. Sipajte vodu u čašu, zgužvajte list papira, stavite povez na oči. Sipajte vodu u čašu, stavite poklopac na lonac, pijte vodu i sl. Dete treba da pogodi čiji zvuk čuje.

Zvučne kutije (uzrast od najmanje 3,5 godine)
Sakupite osam jednakih kutijica s poklopcem. Ne treba da budu prevelike. Napravite četiri para kutija u koje ćete staviti različite sadržaje: pesak, šećer, pirinač, kukuruz… Obeležite svaki par tačkom iste boje pri dnu kutije. To će detetu omogućiti da može da proveri tačnost izbora.

Razdvojite kutije koje čine par. Potom pokažite detetu kako da protrese svaku posudu i onda potraži par. Podstaknite ga da zapamti zvuk tako što ćete jednu grupu kutija staviti podalje, npr. u kuhinju. Neka posluša jednu kutijicu, ode do kuhinje, pa tamo presluša ostale ne bi li prepoznalo isti zvuk.

U narednom broju možete da pročitate kako da pripremate ruku vašeg deteta za pisanje. Do tada pišite na adresu naše redakcije kakve tekstove iz oblasti obrazovanja bi voleli da čitate.

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje, Čitanje i pisanje pre škole. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor