Čitanje i pisanje pre škole (9)

Ako želite da pomognete svom detetu da mu školski dani predstavljaju pravu radost, pomozite mu u najranijem detinjstvu. Razvijajte njegov jezik, ljubav prema pisanoj reči, omogućite mu da stekne brojna prijatna iskustva iz sveta koji ga okružuju.

Citanje i pisanje 9Deca koja imaju siromašno iskustvo uglavnom se teško snalaze u školi, školski sadržaji su im preteški i uz mnogo rada ipak doživljavaju neuspeh. Za ono što vam predlažem u mojim tekstovima nije vam potreban nikakav novac, nisu vam potrebne moderne tehnologije, niti previše znanja iz oblasti pedagogije i psihologije. Ovi saveti nisu eksperiment, već je nešto što je provereno u praksi i deo je širom sveta rasprostranjenog Montessori učenja. Mučno je ispisivanje brojnih redova slovima i brojevima, ako vaše dete nije pripremljeno za to. Zato krenite od početka i pratite uputstva.

U prethodnim brojevima bilo je reči o tome kako da vaše dete zavoli knjigu, kako da nauči da barata njom. U prošlom broju istaknute su tri aktivnosti koje se smatraju ključem u svakoj Montessori učionici.

To su: Zvučna igra, Slova od hrapavog papira i Pokretna azbuka.
Važno je da navedene igre izvedete po redu, jer svaka od njih ima svoju važnost za razvoj sposobnosti čitanja i pisanja. Ako vaše dete postane vešto u ove tri aktivnosti, izgradićete čvrstu osnovu za njegovim opismenjavanjem.

Na slovo, na slovo
U ovom broju čitajte detaljnije o Zvučnoj igri i u okviru nje igri „Na slovo, na slovo“, u šest koraka. Biće predstavljena 3 koraka.

Prvi korak
Uzrast: 2,5 godine i više. Cilj ovog koraka je da pomognete detetu da čuje pojedinačne glasove na početku reči. Potrebno vam je nekoliko predmeta kojima vaše dete zna tačan naziv. Stavite ih na sto ispred sebe.
U početku izbegavajte predmete koji počinju sličnim glasovima, kao što su na primer „p“ i „b“, „v“ i „f“. Izaberite jedan od predmeta i recite: „Imam u ruci nešto na slovo K“. Dete će reći da je to kašika.
Menjajte predmete. Dete će brzo da usvoji pravila igre. Igrajte je nekoliko dana, da bi dete stvarno razumelo vezu između glasa koji ste rekli i glasa na početku naziva odabranog predmeta.

Drugi korak
Uzrast: oko 2,5 do 3 godine.
Cilj ovog koraka je da dete razlikuje jedan početni glas od drugoga.
Potrebni su vam poznati predmeti koje ste sakupili po kući. Neka u početku početni glasovi budu vrlo različiti, a kasnije neka igra napreduje, možete odabrati predmet sa sličnim početnim slovima.
Stavite dve predmeta ispred sebe. Svaki neka ima drugačije početno slovo. Recite: „Na slovo, na slovo …m“. Dete treba da odabere predmet sa ovim početnim slovom. Menjajte predmete, ali tako da uvek imate samo dva predmeta istovremeno. Potom stavite tri predmeta, četiri, do pet. Sada možete da predstavljate i predmete čiji nazivi počinju sličnim glasovima, na primer pismo i bokal.

Treći korak
Uzrast: oko 3,5 godine.
Cilj je da dete postane svesno da nazivi mnogih predmeta mogu da počnu istim glasom. Ovaj deo igre možete da igrate bilo gde i bilo kad. Izaberite jedan deo sobe ili dvorišta i odaberite jedan glas kojim počinje više od jednog predmeta koje vidite. Na primer: „Na slovo na slovo …K“. Dete će da kaže samo jednu reč jer se do sada tako očekivalo od njega. Vi sami navedite još nekoliko i pitajte ga da i ono učini isto. Zatim pređite na drugi glas u istoj ili sličnoj okolini. Ne očekujte da dete kaže neki predmet koji ste vi zamislite, već treba da imenuje bilo koji predmet čiji naziv počinje određenim glasom.

U narednom broju biće reči o četvrtom, petom i šestom koraku.

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje, Čitanje i pisanje pre škole. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor