Bez pravog naslova

Istina da nisam imala nameru da se na ovim stranama bavim ovakvim temama, ali gorak ukus iz prošlosti, koji osetih u sadašnjosti, natera me da progovorim.

zastavaŠkolovanje sam završila kao veoma dobar student. I ako u teškim vremenima, sa 50 feninga u novčaniku za „ne daj Bože“ i putovanjem stopom do obližnjeg grada u koji sam već posle osnovne škole otišla na školovanje, izdržah te teške godine kao i mnogi sa kojima sam delila teret krize. Ono što dođe posle završetka školovanja, pade mi kao „dolivanje vrelog ulja na vatru“. Politika je bila sastavni deo svake pore života. Bilo se „za“ i „protiv“. Za nas, koji smo bili „protiv“, visoka cena. Za one koji su bili „za“, vrata su se širom otvarala.

Setih se danas jednog događaja od pre nekih 16, 17 godina.
Velika bina u centru grada. Šarenilo na sve strane. Vesela dečja karnevalska povorka maršira. Sve vrvi od raspoloženja. Ko bi rekao da će se na kraju sve pretvoriti u politički skup? Na kraju mladi jedne političke organizacije popeše sa na binu, da dodele torte najboljima. Prekrstih se! Kome samo takva glupost pade na pamet? Uskomešaše se. „Fali još jedno, fali još jedno, brzo nađi još jedno i penji se na binu!“ Priđe mi uzrujano organizator i pokuša da mi uvali tortu i priključi političkoj grupi. Rekoh:“Neću!“ „Moraš!“, odbrusi on. Ponovih: „Neću!“. „Platićeš ti nama za to!“ I platih… Dok su se moje školske drugarice politikauz malo svog i roditeljskog partijskog angažmana, a preko naših leđa, dobro snašle, moja porodica i ja platismo visoku cenu drugačijeg mišljenja. Kao u ostalom i mnogi koji se sa nama nađoše na istoj strani.

Na oglasnoj tabli škole poziv, za članove stručnog Društva kome ne pripadam, za nekakav seminar koji nosi određeni broj bodova, nigde ne piše politički skup. U sred nekog kućevnog posla pratim usput i vesti na TV-u. Vidim sve sami politički gradski vrh se smestio u prve redove. No, uz to još dosta poznatih lica. Obustavih radove, da čujem šta se to tako značajno desilo tokom vikenda. Kad imadoh šta i da čujem. Tema sa oglasne table škole, a čini mi se da je promocija političkih partijskih aktivnosti u školskim prostorijama strogo zabranjena.

Da me organizator ne shvati pogrešno, tema o kojoj i te kako treba da se raspravlja u političkim krugovima, ali ne na ovaj način! Bi mi lakše što i sama nisam izmanipulisana. E, moja prosveto!

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor