Čitanje i pisanje pre škole (1)

Puno je dece koja pre navršene šeste godine s uživanjem savladavaju veštinu čitanja i pisanja. To nije pitanje novca i nije teško. Serija tekstova koji će uslediti u ovom i narednim brojevima namenjena je onim roditeljima koji žele svom detetu da daju praktičnu pomoć u opismenjavanju.

Citanje-i-pisanje01-1Reč je o Montessori pristupu, koji sam i lično primenjivala u „Malom Princu“ prilikom pripremanja dece za polazak u školu. Mnogi su me kritikovali navodeći da radim pogrešnu stvar, da je opismenjavanje samo posao učitelja u školama. Sigurna sam bila da činim pravu stvar, jer sam u podučavanju dece pre polaska u školu redovno doživljavala uspeh. Ako pažljivo budete pratili moje tekstove i primenjivali ih postaćete ponosni na svoje dete i sebe. Iznenadićete se koliko ste postali dobar učitelj.

Kod nas gotovo da i ne postoji literatura o Montessori pristupu u podučavanju. Možete se smatrati privilegovanim što ćete imati priliku da steknete korisna znanja, na maternjem jeziku, o podučavanju svog deteta uz pomoć širom sveta rasprostranjene metode.

Dete tokom svog života mnoge stvari uči od svojih roditelja. Možete ga na isti način pripremiti za čitanje i pisanje. Vaše dete će poželeti da čita i piše ako vidi da vi u tome uživate. Njega nije briga šta čitate, časopis ili poeziju. Nije ga briga ni šta pišete, pismo ili novinski članak. Dovoljno je da vidi da vi to činite.

Sledeća važna stvar je i da vi svome detetu čitate bar jednom dnevno. Izaberite nešto interesantno o biljkama, životinjama, poeziju ili prozu za decu. Period pre polaska u školu je vreme kada kod deteta možete usaditi ljubav prema pisanoj reči. To je vreme kada kod njega možete da stvorite želju da postane čitalac i pisac.

Odaberite neko udobno mesto u vašem domu gde možete svakodnevno da čitate svom detetu. Uredite mu kutak u kome će se nalaziti njegove knjige. Ako imate mogućnosti napravite policu u visini njegovih očiju. Prilagodite knjige njegovom uzrastu. Sada postoje knjige čak i za bebe, sa gumenim koricama. Na policu stavite samo nekoliko knjiga, pa ih posle izvesnog vremena promenite. Neka omiljena knjiga vašeg deteta uvek ostane tu.  Aka je polica sa knjigama u dečjoj sobi uredite taj kutak i mekanim jastučićima ili foteljicama od sunđera. Zalepite par njegovih crteža. Neka u tom kutku uživaju i deca koja vam dolaze u goste. Ako imate više od jednog deteta vodite računa da se nijedno dete ne oseća zapostavljenim. Omogućite im da prilikom čitanja svi oni mogu da posmatraju ilustracije. Čitajte deci od rođenja, retko koje malo starije dete će odbiti da čuje dobru priču.

Za početak je veoma važno da svog dvogodišnjaka  naučite da barata knjigom. Pokažite mu kako će da lista stranice. U početku će to da čini nevešto, ali kasnije će mu to predstavljati zadovoljstvo. Naučite ga kako da nosi knjigu pridržavajući je obema rukama s obe strane. Objasnite mu kako da knjigu vrati u policu. Uvežbavajte slaganje knjiga na način koji ste odabrali.

Kada vidite da dete samo odlazi do police, uzima knjigu, pravilno je lista, posmatra, uredno je vraća na svoje mesto, budite sigurni da ste napravili pravi korak ka čitanju i pisanju.

Ovo je samo nekoliko važnih stvari za početak. Nadam se da sam uspela da probudim kod vas želju da pročitate i tekst koji sam pripremila za naredni broj.

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje, Čitanje i pisanje pre škole. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor