Dosetljivost ili nešto bezobraznije (2)

„Šta se držite zakona k’o pijan plota“

matematika02-080314U subotu, 15. marta 2008. godine, održava se opštinsko takmičenje iz matematike iako nisu otklonjene brojne nepravilnosti u organizovanju školskog takmičenja u brojnim kraljevačkim osnovnim školama.
U jednom od prethodnih brojeva „Ibarskih novosti” pisala sam o nepravilnostima u organizaciji školskog takmičanje iz matematike, u mnogim kraljevačkim školama, pod naslovom „Dosetljivost ili nešto bezobraznije“. Tom prilikom obećala sam da u nekom od narednih brojeva dovršim priču. Ovom prilikom „Dosetljivost ili nešto bezobraznije 2“.

Podsećanja radi:
Smatrajući da je većina osnovnih škola u Kraljevu prekršila Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola i Kalendar takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za školsku 2007/2008. godinu, obratila sam se Ministarstvu prosvete, Školskoj upravi u Kraljevu.
Najskandaloznije u celoj priči bilo je to što su deca u kraljevačkim osnovnim školama izrađivala zadatke dan ili čak nedelju dana posle svih učenika u Srbiji, naravno, već izrađivane zadatke u nedelju, 10.02.2008.

Kad sam već izgubila svaku nadu da ću dobiti bilo kakav odgovor od Školske uprave u Kraljevu, prosvetni savetnik me obaveštava o sledećem (Br. 420-614-00052/2008-02 od 03.03.2008):
„U razgovoru sa direktorima mnogih osnovnih škola sa područja opštine Kraljevo (gradskih i seoskih) saznao sam da ste Vi u pravu jer u većini škola školsko takmičenje iz matematike nije održano u nedelju, 10.02.2008, kako je određeno Kalendarom. Svaka škola je imala svoje obrazloženje zašto su takmičenje organizovali u petak, subotu ili u ponedeljak. Bez obzira na uveravanja da su takmičenja bila dobro organizovana i da oni znaju da na višem stupnju takmičenja treba da ih predstavljaju najbolji, u vezi kršenja kalendara takmičanja konsultovao sam Društvo matematičara Srbije i Ministarstvo prosvete.

I od Društva i od Ministarstva dobio sam odgovor da se dosadašnja praksa mora menjati i da se sva takmičenja (samim tim i školsko) moraju održavati određenog datuma i u isto vreme u svim školama, ali da u ovom slučaju, zbog učenika – učesnika u takmičenju, koji nemaju krivice, ne treba diskvalifikovati iz daljeg takmičenja škole koje su imale propuste u organizaciji takmičenja.“

Pitam se:
Kakve će posledice snositi direktori škola, koji su kao odgovorna lica prekršili proceduru, i da li će ih uopšte snositi?
Da li su deca, učenici – učesnici takmičenja iz škole u kojoj radim u podređenom položaju u odnosu na učenike iz drugih škola, s obzirom na to da je direktorka škole u kojoj sam zaposlena postupila isključivo u skladu sa procedurom, i da li je uopšte neko odgovoran za to?

U međuvremenu su neke škole podigle prag prolaznosti (navodno zbog velikog broja onih koji su osvojili potreban broj bodova na školskom takmičenju), pa su učenici koji su prošli školsko takmičenje ovih dana ostali razočarani jer „škola domaćin ne može da primi toliki broj učesnika“. Pa će roditelji i deca, koji nemaju krivice, ipak da ispaštaju, a sve zbog toga što Ministarstvo prosvete i sporta – Školska uprava u Kraljevu ne želi ili neće da postupi u skladu sa pravilom i pravdom.
Bez obzira na ishod, iskreno verujem da se ovakvi propusti više neće dešavati i da je Školska uprava makar pokazala dobru volju za buduća vremena.

Za kraj ovog dela anegdota o tome kako su se neki građani žalili drugu Titu da sudovi ne rade u skladu sa propisima, a on im na to odgovorio: „Šta se držite zakona k’o pijan plota“.

Katarina Simović, učiteljica
OŠ „Svetozar Marković“
Kraljevo

(Tekst objavljenu u nedeljnikuIbarske novostiod 14.03.2008. godine)

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor