Dosetljivost ili nešto bezobraznije?

Školsko takmičenje iz matematike nije održano u skladu sa propisima

matematika01-080215U našem obrazovnom sistemu, kada je u pitanju osnovno obrazovanje, sva važna pitanja regulisana su Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o osnovnoj školi. Ostala pitanja regulisana su pojedinim pravilnicima ili stručnim uputstvima koje potpisuje ministar prosvete.
Tako bi i organizacija školskih takmičenja trebalo da bude u skladu sa Stručnim uputstvom o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovne i srednje škole i Kalendarom takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za školsku 2007/2008. godinu (Ministarstvo prosvete, broj: 6800-00-00518/2007-06 od 28.12.2007).
Prema rečima nekih starijih kolega: „Taj pravilnik nije toliko bitan, već se takmičenja organizuju na osnovu iskustva onih koji već duže rade u školi.”
Naravno da to nije tačno, jer svaki akt koji propisuje neku radnju mora da se poštuje u celosti.
Prema navedenom Uputstvu, propisani su nivoi takmičenja i smotri i njihova organizacija, propozicije takmičenja i smotri, vrednovanje, finansiranje, praćenje i izveštavanje. U ovom Uputstvu jasno stoji da se kalendarom takmičenja i smotri, koji donosi ministar, za svaku školsku godinu utvrđuje: predmet, odnosno oblast predmeta, organizatori, vrste, nivoi i vreme održavanja takmičenja i smotri.

S obzirom na to da je ovogodišnjim Kalendarom rada predviđeno održavanje školskog takmičenja iz matematike 10.02.2008, logično je da sve škole koje takmičenje nisu organizovale ovog dana praktično nisu ni održale školsko takmičenje iz matematike ove godine. Kako se učešće učenika na opštinskom takmičenju određuje na osnovu postignutih rezultata sa prethodnog nivoa takmičenja, smatra se da škole koje nisu postupile u skladu sa Kalendarom nemaju pravo daljeg učešća.
Sve to možda i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da 11.02.2008. škole nisu održale školsko takmičenje sa zadacima koji su već izrađivani u celoj Srbiji 10.02.2008, kako je i propisano. Neke naše škole su čak bile malo dosetljive, pa su iskoristile iste zadatke, samo su promenile cifre.

Kako je cilj takmičenja vrednovanje nivoa stečenih znanja, umenja, veština i sposobnosti učenika, kao i rangiranje nivoa postignuća, smatram da je već objavljenim zadacima nemoguće meriti navedene parametre.
Zbog svega navedenog, očekujem osudu stručne javnosti ovog postupka škola (navodim da ovo nije prva godina da se ovo dešava), kao i reakciju organizatora tj. Ministarstva prosvete, odnosno Školske uprave u Kraljevu, kojoj sam uputila prigovor.

Znam koje su škole organizovale takmičenje posle predviđenog roka, ali ću sačekati reagovanja na ovo pismo.

prof. Katarina Simović,
učiteljica u OŠ „Svetozar Marković“

(Tekst objavljenu u nedeljniku „Ibarske novosti“ od 15.02.2008. godine)

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor