Farbanje jaja

farbanje jajaAko želite da Vaskršnja jaja budu pravi ukras na vašem stolu za to vam nije potrebno mnogo umeća, već samo par pravih saveta. Upravo ovde ih možete naći.

Kupite jaja sa potpuno belom ljuskom. Ove godine njihova cena je ista kao i onima sa tamnom ljuskom. Neka jaja pre kuvanja provedu noć van frižidera kako prilikom kuvanja ne bi pucala. Kuvajte ih na blagoj temperaturi, a onda temperaturu postepeno povećavajte pa smanjujte. Taj način kuvanja omogući će da jaja ne pucaju, već da svako ostane čitavo.

Boju sam kupila tzv. „na kašičicu“. Ta boja se nekada zvala „varzilo“.  Ima je ove godine negde pri sredini velike zelene pijace na samo jednoj tezgi i na ulazu u pijacu. Za deset jaja, kako bi boja bila intenzivna koristite dve kašičice boje koju treba da razmutite u 2 decilitra vrele vode. Dodajte u razmućenu boju nekoliko kapi sirćeta. Kuvana jaja spustite u razmućenu vodu i kuvajte još malo. Okrećite jaja da se ravnomerno ofarbaju. Dodajte vodu da prelije jaja i kuvajte još malo.

Ove boje su toliko lepe da na ofarbana jaja ne morate ništa da lepite. Kada se jaja ohlade možete kao i ja da zalepite na njih cirkone, koje sam ove godine uspela da pronađem jedino na toj istoj tezgi pri sredini zelene pijace. Jedna kesica cirkona dovoljna vam je za oko 4-5 jaja i košta 70 dinara. Ovi cirkoni jajima daju poseban glamurozni izgled.

Na kraju jaja premažite zamašćenim ubrusom ili parčetom tkanine. Stavite jaja u neku korpicu i uživajte! Ovako dekorisana jaja biće pravi ukras na vašem stolu.

Ovaj unos je objavljen pod Primeri iz prakse. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Farbanje jaja

  1. Povratni ping: Prisetimo se saveta za farbanje jaja | Učiteljica

  2. Marijana kaže:

    Sjajno;-)

Ostavite odgovor