Godinu dana protivzakonitog rada

raskoOvih dana Osnovni sud u Kraljevu doneo je presudu, kojom se poništavaju odluke PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu o izboru kandidata na konkursu za vaspitače od 28.10.2009. godine. Ova ustanova nije iskoristila pravo žalbe.

Za one koji su propustili ovu priču, koja je mesecima zaokupljala javnost, kratak rezime. PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu krajem avgusta raspisala je konkurs za prijem četrdesetak vaspitača.

Raško Simović, vaspitač iz Kraljeva, koji se navodno nije odazvao na proveru psiho-fizičkih sposobnosti koju vrši Nacionalna služba za zapošljavanje, pokrenuo je sudski spor pošto od organa upravljanja vrtića nije uspeo da dobije dokaz da je na istu pozvan, a da se nije odazvao. Prigovor je uložio i prosvetnoj inspekciji Gradske uprave. U izveštaju koji je dobio, inspektor Gradske uprave, ga obaveštava još početkom ove godine da je u postupku izbora vaspitača prekršen zakon i da je vd direktorki naloženo da radni odnos vaspitača uskladi sa zakonom. U ovom nalazu nije odgovoreno da li je ili nije ovaj učesnik konkursa pozvan na proveru psiho – fizičkih sposobnosti. Navedeni propust utvrdio je nadležni sud. U presudi se navodi „da je tužilac prilikom podnošenja dokumentacije dostavio svoju adresu, broj fiksnog i mobilnog telefona, ali nikakvo obaveštenje, niti poziv od nadležne službe nije dobio“.

vrtic-poletaracTuženi, PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu, se obavezuje da izvrši ponovni izbor po konkursu od 26.08.2009. godine. Time je potvrđeno da je Predškolska ustanova u Kraljevu početkom ove školske godine izvršila protivzakoniti prijem četrdesetak vaspitača. Obzirom da je većina bila primljena za rad na određeno vreme njima je radni odnos već istekao, a ostaje sporan prijem 6 vaspitača koji su primljeni na neodređeno vreme.

Dragana Mitić, tadašnja vd direktora, ni do isteka svog mandata nije postupila po nalazu inspektora Gradske uprave, iako je za to rok bio 15 dana, tj. još početkom ove godine. Nova vd direktora vrtića ima stoga težak zadatak da rasplete ovih dana priču u koju uopšte nije bila uključena, ali kao trenutno odgovorno lice mora da sprovede sudsku presudu.

Izgleda da smo na samom kraju ove priče. A možda smo tek i na njenom početku? Da li će jedan od kandidata u ovom konkursu, sa petnaestogodišnjim čekanjem za ovaj posao, već na ponovljenom izboru platiti ceh što je javno progovorio o situaciji u PU u Kraljevu, čitajte u nekom od narednih brojeva.

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor