Kako formirati portfolio, kako steći zvanje

predavanjeU prostorijama Gradske biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, za 118 učitelja i nastavnika, koleginica i ja smo održale ugledno predavanje „Kako formirati sopstveni portfolio, kako steći zvanje“.  Istina da su „na našu sreću“ direktori nekih osnovnih škola sakrili pozivno pismo upućeno Stručnom veću za razrednu nastavu, pa nek im je na čast, inače bi smo se našle u neobranom grožđu – Gde sa tolikim svetom?

Predavanje je imalo za cilj da odgovori na dva najaktuelnija pitanja, kada je stručno usavršavanje zaposlenih u prosveti u pitanju. Koncipirano je tako da predstavlja prikaz zakonskih propisa u ovoj oblasti koji su potkrepljeni primerima iz naše prakse.

U prvom delu prikazuje se obaveza stručnog usavršavanja prema Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja, sa posebnim osvrtom na Lični plan profesionalnog razvoja i 44 sata stručnog usavršavanja u ustanovi, koje ustanova preduzima u okviru svojih razvojnih aktivnosti. Potom je prikazan primer prezentacije „Ocenjivanje putem portfolija“ na Nastavničkom veću sa primerima implementacije u našoj praksi, kao i primer jednog portfolija učenika. Zatim je prezentovan ugledni čas koji prikazuje saradnju nastavnika i učitelja u školi, što predviđa i novi Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

predavanje2U drugom delu smo na primerima naših portfolia prikazale kako izgleda postupak sticanja zvanja, zaposlenih u obrazovanju, od pokretanja Zahteva do dobijanja Rešenja o stečenom zvanju od strane direktora škola. Kroz sopstvene primere prikazale smo kako izgledaju samostalno izrađena pomoćna nastavna sredstva, zbirka poezije izrađene sa učenicima, književno popodne organizovano u školi, odeljenjski časopis, zapisnici sa časova odeljenjske zajednice i još mnogo toga.

U završnom delu prisutni su mogli da se upoznaju sa  primerom dobre prakse prikazanom na Saboru dobre učiteljske prakse tokom juna u Beogradu „Da rane iz škole ne bole“ i delom filma „Ruka u testu – otkrivanje sveta“, koji smo prošle školske godine izradile.

Tokom predavanja učesnici su imali prilike da postavljaju pitanja, a veliko interesovanje za ovo predavanje kazuje da smo nakon ovog predavanja održale još jedno u obližnjoj školi. Veliko zadovoljstvo čitavom koncepcijom, od organizacije do samih sadržaja iskazali su i prosvetni savetnik i svi prisutni.

Pogledajte deo prezentacije sa predavanja

Ovaj unos je objavljen pod Primeri iz prakse. Zabeležite stalnu vezu.

8 reagovanja na Kako formirati portfolio, kako steći zvanje

 1. Natasa kaže:

  Svaka čast ,koleginice, Kod vas sve to izgleda lako i opišteno, a ja se mučim već dve godine i nikako da „şteknem“ ‚to što treba…

 2. uciteljica kaže:

  Ja sam zvanje sticala osam godina, otkada radim u školi. Uz mnoga saplitanja, ignorisanja mojih zahteva da sprovedem što šta, uz mnogo truda i energije i pored svega nisam odustala.Ostvarila sam mnogo više od onoga što se zahteva Pravilnikom, ne radi zvanja, već zato što je to moj stil života i rada.
  Dve godine je kratak period koleginice da ostvarite sve što je potrebno i pod idealnim uslovima. Kada bi ste pogledali moj portfolio, koji jedva staje u najdeblji registrator, sve bi vam bilo jasno. A tu ne ulazi moj rad u Školskoj upravi i privatnoj praksi. Moj rad u školi je samo mali delić mog truda.

 3. uciteljica kaže:

  Zamislite da podnesete zahtev, predlog projekta, da organizujete igre bez granica u školi u kojoj radite o svom trošku, a ne dobijete odobrenje za to, da prezentujete knjigu na nastavničkom veću a 12 nastavnika napusti veće i to čak i bez opomene onoga ko rukovodi sednicom, da snimite film a on bude nepoželjan za prikazivanje na školskoj priredbi a kasnije od stručne komisije bude proglašen za primer dobre prakse, podnesete zahtev za zaštitu učenika od nasilja pa nikom ništa, ostanete bez časova u svom odeljenju a dobijete ih u drugom i to u suprotnoj smeni, sprovodite nastavu u nastavničkoj kancelariji dva meseca bez ikakvih uslova za rad, obezbedite o svom trošku sva potrebna nastavna sredstva za rad a nemate gde da ih smestite, ne možete da koristite lični video bim jer nemate zavese u učionici, imate belu tablu a nemate pribor za njeno korišćenje, dobijete u zaduženjima da dežurate u hodniku za vreme časa tj. časa koga nemate … i mnogo što šta još… Baš je lepo biti učitelj tako ponegde…

  • Tatjana kaže:

   Draga koleginice, da Vas utešim prošla sam gore od Vas. Bila sam izložena ruglu koleginica iz aktiva, jer je o mojim kompetencijama raspravljala kolegiica koja još nema certifikat, Preporuka prof. dr Slobodana Popova direktora edukativnog centra u kom sam saradnik četiri godine, i u kom radim na realizaciji akreditovanih seminara iz oblasti IKT-a , kao i na izradi projekata njima nije značila apsolutno ništa. Na moje ogledne časove nisu htele da dođu, ali iza tog bojkota stoji i direktoraka koja je nekolicini onih koji su glasali za mene kazala da je njihovo pozitivno izjašnjavanje atak na njenu ličnost.
   Svoju pravdu sada tražim na sudu….

 4. Zorica Radišić kaže:

  Posle silnih peripetija uspela sam da dobijem zvanje pedagoškog savetnika. Sada krećem u novu bitku sprovođenja u delo zakonskog prava na uvećanu zaradu. Ne samo zbog sebe, nego zato što je to usko povezano sa promocijom kvalitetnog rada u prosveti. Provereno znam da ne postoji registar osoba koje su stekle bilo koje zvanje, ali jedan od brojnih pomoćnika ministra zasigurno zna da „u budžetu ne postoje tako značajna sredstva“. Biće mi potrebna podrška za inicijativu da se Uredbom vlade reguliše način isplate i dopuna Uredbe o koeficijentima za isplatu plata zaposlenih u javnim službama. Javite se ako ste zainteresovani.

  • Vrlo sam zainteresovana za poduhvat regulisanja načina isplate i dopune Uredbe o koeficijentima za isplatu plata. Od juna meseca 2013 sam dobila zvanje pedagoškog savetnika, ali od uvećanja plate ništa. Gde god da sam se obratila, svi kažu da je to mrtvo slovo na papiru i da nije regulisano plaćanje. Divna motivacija za dalje napredovanje u zvanju.

 5. uciteljica kaže:

  Svako ko ima neko pravo može da ga ostvari. Zna se koji je poslednji način, sudski.

 6. uciteljica kaže:

  Izašao je novi Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja. Možete ga preuzeti sa sajta Školske uprave Čačak. Nema mnogo izmena, ali valja pročitati.

Ostavite odgovor