Kakvi smo, takvi smo – naši smo!

   Prosvetni inspektor Gradske uprave ovih dana je naložio v.d. direktoru Predškolske ustanove Dragani Mitić da radni odnos vaspitača koji realizuju pripremni predškolski program uskladi sa zakonskim propisima

vrtic-poletaracPoslednjih godina Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu, često je pominjana u medijima. Bunili se roditelji, bunili se zaposleni, samo se još nisu bunila deca. Bunili se, bunili, pa pritajili. Poslednjih meseci pažnju javnosti zaokuplja konkursna procedura, za izbor vaspitača, koja je sprovedena u ovoj ustanovi.

Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu raspisala je 26. avgusta Konkurs za prijem u radni odnos medicinske sestre (četiri) i vaspitače (ukupno trideset sedam). Najveći broj vaspitača iz ove grupe bio je planiran za rad u nultom razredu. Odabrani vaspitači su već prvog septembra (zbog hitnosti posla) stupili na rad.

raskoU vreme raspisivanja Konkursa na snazi je bio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz 2004. Po tom Zakonu kandidati su trebali da budu obavešteni u roku od 15 dana o rezultatima Konkursa. 11. septembra prošle godine je stupio na snagu novi Zakon, pa je PU to videla kao dobru mogućnost da produži ovaj rok na mesec dana kako je novim Zakonom određeno. Da li je PU mogla to da uradi? U Odluci koju su dobili kandidati ne navodi se koji je Zakon primenjen, čas se stiče utisak da je onaj po kome je Konkurs raspisan, a čas onaj koji je kasnije stupio na snagu. Navodi se da neki kandidati nisu podneli potpunu dokumentaciju, a neki se nisu odazvali na poziv Nacionalne službe za zapošljavanje za proveru psihofizičkih sposobnosti. Ne navodi se koji su to kandidati.

Veoma je zanimljiv detalj u kome se u Konkursu zahteva od kandidata da prilože dokaz da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Pa ako ste prinuđeni da, do pronalaska posla u struci, radite sve i svašta – ne ispunjavate uslove za radno mesto za koje ste završili školu. Jedino je to moguće ako radite „na crno“, jer ne možete da se vodite na „Zavodu“ i budete u radnom odnosu. Naravno ovaj deo Konkursa nije važio za sve kandidate, a pred našim Ustavom su svi jednaki.

Raško Simović iz Kraljeva, po zanimanju vaspitač, stekao je ovo zvanje pre 15 godina. Javnosti je poznat kao jedan od osnivača prve privatne ustanove u našem okrugu za edukaciju dece, sportista koji je više puta predstavljao Srbiju na takmičenjima. Čest sagovornik u mnogim emisijama domaćih i stranih televizija, gde se pre svega predstavljao kao vaspitač, a potom kao alpinista, sportista, vođa mnogih ekspedicija. Do dana današnjeg nije zasnovao radni odnos u PU „Olga Jovičić Rita“, iako najnovija istraživanja pokazuju da je našem obrazovnom sistemu potrebno više muškaraca koji bi neposredno radili sa decom. Raško je jedan od učesnika ovog Konkursa. Za naš nedeljnik govori.

rasko-vruca-reka–  Dobio sam 8. oktobra Odluke od PU „Olge Jovičić Rita“ iz Kraljeva iz kojih mogu da vidim da i ovog puta nisam primljen na raspisani Konkurs. Pretpostavljam da moja molba nije ni razmatrana, obzirom da je na jednoj Odluci nečitko napisano da se nisam odazvao pozivu za proveru psiho – fizičkih sposobnosti. Na navedenu proveru me niko nije zvao, a da jeste ne vidim razlog zbog čega se ne bih odazvao. Već duže godina obavljam visinske radove, koji zahtevaju savršeno psihičko i fizičko zdravlje – kaže Raško.

Procedura nalaže da nezadovoljni Odlukom o prijemu imaju pravo prigovora Upravnom odboru u zakonskom roku, a potom nadležnom Sudu, što je moj sagovornik i učinio.

– Tražio sam od Upravnog odbora da mi navede koji je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja primenjen, da mi dostavi akt iz koga se vidi da sam na navedenu proveru pozvan, a da se na istu nisam odazvao. Na sve to dobio sam odgovor koji je potpisan od strane Nine Popović, predsednika Upravnog odbora, u kome se kaže da Nacionalna služba za zapošljavanje nije mogla da me pozove na proveru psiho – fizičkih sposobnosti (što i nije potrebno po Zakonu po kome je raspisan Konkurs) jer sam navodno dao pogrešan kontakt telefon. Zakon o upravnom postupku jasno definiše način pozivanja, a taj način sigurno nije telefonski. Osim toga Konkurs je raspisala Predškolska ustanova, a ne Nacionalna služba za zapošljavanje – navodi Raško.

rasko-kuleProšlo je gotovo pet meseci kako vaspitači rade u „svojim“ grupama. Prosvetni inspektor Gradske uprave, ovih dana, je prosledio Rašku Obaveštenje u kome navodi „…da su prilikom raspisivanja konkursa kao i donošenja Odluka, po raspisanom konkursu, učinjene određene nepravilnosti zbog čega je naloženo v.d. direktoru Predškolske ustanove Dragani Mitić da radni odnos vaspitača koji realizuju pripremni predškolski program uskladi sa zakonskim propisima“. Iz navedenog se može videti da vaspitači, primljeni na Konkurs, nisu zasnovali radni odnos u skladu sa Zakonom i da već gotovo pet meseci protivzakonito primaju platu u PU „Olga Jovičić Rita“.

Kraljevo je mali grad, pa se srećom svi dobro znamo. Ljudski je grešiti, ali i priznati i ispraviti grešku. Da li će nove kadrovske promene u PU „Olga Jovičić Rita“ kao i nalozi inspektora biti dovoljni da se sve „uskladi sa zakonskim propisima“? Pokazaće vreme. Ovaj tekst samo je deo priče o našim životima i o tome ko i kako njima upravlja.

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Kakvi smo, takvi smo – naši smo!

  1. Povratni ping: U susret Vaskrsu | Učiteljica

Ostavite odgovor