Ko krši Ustav i Zakon: NSZ Kraljevo ili PU „Olga Jovičić Rita“ Kraljevo

vrtic-poletarac2Iako je već nekoliko godina poznat način zapošljavanja u PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu, iako je prijem vaspitača u ovoj ustanovi bio i jeste predmet sudskog spora, navedenoj ustanovi uopšte ne smeta da i dalje nastavi po starom. Dakle da se ponaša u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije prema kome svi imaju jednaka prava u zasnivanju radnog odnosa,  kao i u suprotnosti sa Zakonom o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Šta ih briga kada je lokalana samouprava raspoložena da plaća njihovu bahatost, nestručnost ili nešto slično.

PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu je i ovog leta raspisala konkurs za prijem vaspitača. Ovog puta u pitanju je prijem 4 vaspitača sa punim radnim vremenom na neodređeno vreme. diskriminacija2Verovali ili ne na konkurs je bilo prijavljeno više od 100 vaspitača, koji gaje nadu da je konkurs stvarno način da se u ovoj ustanovi dobije posao. Zanimljiv detalj je da je od tih stotinak kandidata, suprotno Ustavu Republike Srbije, na neki volšeban način odabrano njih 28 koji su pozvani na proveru psihofizičkih sposobnosti, a od tih 28 pak izabrano četvoro koji zaslužuju da do penzije vaspitavaju kraljevačku decu.

Naravno, u odlukama koje su prijavljeni kandidati dobili, ustanova se poziva na Čl. 130 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, valjda da bi sve delovalo tako ozbiljno i usklađeno sa ovim najvišim pravnim aktom koji se primenjuje na oblast obrazovanja i vaspitanja. Da ne bi bilo zabune, evo šta piše u ovom Članu Zakona stav treći:
U postupku odlučivanja o izboru nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika direktor ustanove pribavlja mišljenje organa upravljanja, nakon izvršene prethodne provere psihofizičkih sposobnosti kandidata. Proveru psihofizičkih sposobnosti za rad sa decom i učenicimi vrši nadležna služba za poslove zapošljavanje primenom standardizovanih postupaka.

diskriminacija1Nigde ne piše da se vrši provera psihofizičkih sposobnosti samo „odabranih“. Ko je izvršio diskriminaciju i nije pružio jednaku šansu svima? Ko je odabrao i kako 28 od njih preko sto prijavljenih, NSZ ili Predškolska ustanova? Koji su kriterijumi izbora bili: boja kose, frizura, dužina kose, boja očiju, boja čarapa, pol, partijska pripadnost…? Baš bi mi bilo drago da mi neko putem komentara odgovori na ova pitanja.

Pozivaju se kandidati i da ako su nezadovoljni odlukom direktora ulože žalbu, sve po protokolu. Čik da neko to uradi i obeleži sebe za vjek i vjekova dok su ovi i ovakvi. A onda ako sud odluči da direktor, odnosno direktorka nije u pravu, šta je-ga briga, neće ona-on da plati cenu toga. Onaj koji ih je tu „stavio“, neka misli o tome. Važno je da će novac da bude otet od nas poreskih obveznika.

Nezaposleni vaspitači, kako stvari stoje, a današnje vesti donose, ti i takvi će i dalje da vam kroje sudbinu bar još neki period. A vi kolektivno ćutite i trpite, valjda vam je tako pametnije! Politika nezameranja nas je do dna i dovela.

Pročitajte prethodne članke o konkursima za prijem vaspitača iz 2010. godine:
Kakvi smo, takvi smo – naši smo!
Ćeraćete se još
Godinu dana protivzakonitog rada

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

7 reagovanja na Ko krši Ustav i Zakon: NSZ Kraljevo ili PU „Olga Jovičić Rita“ Kraljevo

 1. uciteljica kaže:

  Kako stvari stoje u ovom trenutku izgleda da će vrlo brzo doći do neočekivanog obrta.

 2. uciteljica kaže:

  Tačno je ,,gospodo,, iz vrtića da je došlo do izmena i dopuna Člana 130. ali je tačno i to da pravila igre ne mogu da se menjaju u toku igre tj. da mora da se poštuje Zakon po kome je konkurs raspisan, odnosno da su svi morali da budu upućeni na proveru. Ali, šta vas briga zbog toga, vi i onako radite šta vi hoćete, vi zakone priimenjujete kako vam dođe, mislim onako kako je to u interesu vašeg šefa – onog partijskog.

 3. Povratni ping: Prigovor na Odluku direktorke vrtića | Učiteljica

 4. ljuba kaže:

  A kako to Vi koji se takođe bavite politikom i to kao kandidat za odbornika jedne stranke koja nas je sve zavila u crno, Demokratske stranke i to pod rednim brojem 48. na listi, imate morala da pišete o nekim malverzacijama koje navodno sprovodi druga partija sa kojom je vaša bila u koaliciji sve te godine?! Licemerju nikada kraja nema!

  • uciteljica kaže:

   Poštovani,
   S velikim zadovoljstovom sam prihvatila poziv da budem na toj listi koju pominjete. Izuzetna mi je bila čast obirom na moju dvadesetogodišnju borbu za boljim i uređenijim društvom. Koliko mi je poznato, crnina se nosi ako neko umre ili pogine u ratu, a nije mi poznato da je organizacija kojom pripadam ubijala ljude ili vodila u ratove. Vidim, baš vas je pogodila tema. Pa valjda zakonitost rada neke ustanove ne zavisi od politike, gospodine bez imena i prezimena?
   Ako vam je poznato da sam se ja bavila nekim malverzacijama, baš bi mi bilo drago da mi to obelodanite. Ako je moj politički angažman uticao na moj posao, takođe. Ako sam izgubila neki čas u školi zato što se bavim politikom, recite, rado ću objaviti vaš komentar. Osim što sam deset godina čekala posao, a moj brat ga čeka već osamnaest, zbog takvih kao što ste vi – koji podržavate protivzakonite radnje u obrazovno-vaspitnim ustanovama i cela moja porodica stradala zbog drugačijeg mišljenja o sistemu koji vidim vi podržavate, nisam imala veću „vajdu“ od politike. Ako se malo bolje obavestite, ja sam o raznim protivzakonitim radnjama pisala već godinama unazad. Jedan događaj dobio je i sudski epilog. Ako lažem, neka me tuži ustanova o kojoj pišem, rado ću se odazvati sudskom pozivu.
   Radi vašeg boljeg obaveštenja, trenutno sam na poziciji portparola i koordinatora medijskih aktivnosti za Raški okrug, kao i šef gradskog resornog odbora za obrazovanje.
   Pozdrav. Sledeći put se potpišite, kao što to ja činim, tekstove ne pišem anonimno, već punim imenom i prezimenom.

 5. Svetlana kaže:

  Ja ću da dam komentar pošto sam politički neopredeljena. Kao nezaposleni profesor razredne nastave, ne otvara mi se mogućnost ni da stažiram, volontiram, kako bih polagala državni ispit. Prilikom prijavljivanja na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, komentar službenika bio je : „Eh, još jedna učiteljica“. Isprva sam shvatila to kao njegovu muku da nas više sluša i gleda, a zatim razumela da je želeo da kaže: „Džaba si učila škole“. Očigledno je da o sudbinama nas od kojih zavisi obrazovanje i vaspitanje nacije, odlučuje polupismen pvet koji je preko partijskih knjižica došao na te visoke funkcije. A ja vas sada pitam, ko je kriv što nam jedna članica političke partije na flajerima piše „Precednik“? Opšte je poznato ko „drži“ škole, ko obdanište, ko javna preduzeća, a kome diplome kod kuće skupljaju prašinu. Čemu polemika, kada se namerno urušava obrazovni sistem jer je maloumnim narodom lakše manipulisati? I kako je moguće da su u OŠ“Jovo Kursula“ dve učiteljice primljene na isto radno mesto?

 6. Draga koleginice,
  Ja sam deset godina čekala posao učiteljice, dok su moje drugarice s karanfilima u ruci iz studenskih klupa otišle pravo u razred. Da ne govorim o tome da su studije završile sa mnogo nižim prosekom od mene. Moj brat, koji se školovao za posao vaspitača, radi kao fizički radnik, a bio je među najboljima u svojoj generaciji. Oni od kojih je naša sudbina zavisila pre 20 godina, zavisi i sada.
  Ako mene pitaš nemoj da volontiraš uopšte. Od državnog ispita tj. ispita za licencu, nemaš ništa, niti ti to daje neku prednost pri zaposlenju. Nikada te neće pozvati na zamenu, niti ćeš dobiti stalni posao dok „ne uhvatiš“ debelu vezu. Volonterski staž ti daje samo lažnu nadu, ništa od toga nemaš.
  Sudeći po gradskim pričama, šou program je bio prvog dana u školi koju pominješ. Dve učiteljice u jednom razredu. Toga nema ni na filmu. To je stvarno bilo za medije. Jednu primio direktor, a jednu … ko zna ko sa „višeg nivoa“.
  To što se piše po flajerima „ni po jada“, šta sve može da se vidi na tabli pojedinih učionica. Na primer: visok, visokčiji, najvisokčiji. Šta reći.
  Predlažem ti da držiš privatne časove, koliko da ostaneš u formi, ako ti se sreća jednog dana osmehne.
  Samo polako, svega ćeš se još nagledati. Predlažem ti da pročitaš tekst „Sve je isto samo njega nema“.

Ostavite odgovor