Lično iskustvo iz eksterne evaluacije

Oko mesec dana pre sprovođenja eksterne evaluacije obavešteni smo o danima posete od strane prosvetnih savetnika. Navedeno znači da je škola imala oko mesec dana da se pripremi za ovaj sveobuhvatni pregled.

djacka-knjizicaPar dana pre dolaska obavešteni smo koji nastavnici čine uzorak za intervju, koji časovi će biti posećeni (npr. prvi, drugi, treći u prepodnevnoj smeni; prvi i treći u popodnevnoj). Posete časovima su bile planirane za prvi i drugi dan posete, treći dan bio je planiran za pregled dokumentacije i usmenog davanja mišljenja.

Prvog dana u zakazanom terminu istovremeno je vođen intervju sa uzorkom nastavnika, roditelja i učenika. Pre toga sa Školskim odborom. Bila sam obuhvaćena uzorkom nastavnika. Intervju je trajao oko 40 minuta. Zanimljiva su bila pitanja:
– Kako vas direktor motiviše da radite bolje?
– Na koji način vas direktor uključuje u donošenju odluka?
– Da li se zaduženja u školi raspoređuju na osnovu kompetencija?
Da ne iznosim dalje pitanja, a ni odgovore – proglasiće me za državnog neprijatelja škole.

Nakon intervjua, meni je konkretno prosvetni savetnik prisustvovao prvom času – matematika. Nastavna jedinica: – Brojevi do 8. Tip časa: – utvrđivanje.
Držala sam najklasičniji mogući čas sa svim njegovim delovima:
– provera domaćeg zadatka
– provera prethodno učenog
– izrada zadataka na tabli i u svesci
– povratna informacija (n. list)

Doduše za ovu nastavnu jedinicu imala sam prezentaciju od koje sam odustala prilikom pripremanja časa zbog sunčanog vremena – ne posedujem zavese u učionici.

Prosvetnom savetniku treba dostaviti na pregled: dnevnik obrazovno – vaspitnog rada, svesku za praćenje učenika (koja treba da ima sve što zahteva Pravilnik o ocenjivanju učenika), pripreme, globalne i operativne planove. Ja sam pored toga dostavila i portfolije učenika, lični portfolio sa prilozima o dosadašnjem radu (zbirka pesama, zbirka zadataka povratnih informacija, fotografije sa raznoraznih aktivnosti, video materijal…), produkte učeničkih radova sa nastave građanskog vaspitanja, izveštaje za roditelje za tromesečje o radu i napredovanju učenika, zapažanje roditelja o radu i napredovanju učenika, prezentacije koje su realizovane u toku nastave, povratne informacije sa časova koje su razvrstane po nastavnim jedinicama.

Radila sam kako radim i obično, tako da nisam imala razloga da razmišljam da li će čas uspeti. Deca su bila opuštena jer su navikla na predmetno – časovni sistem još od prvog dana. Realizovala sam sve što sam planirala.
Nakon časa prosvetni savetnik mi je pružio ruku i rekao – Nemam komentara, jasno, precizno, konkretno.

Sve u svemu – učitelji, nastavnici nemate razloga za brigu. Ako realizujete nastavu u skladu s pedagoškom naukom i važećim propisima, vaš rad će sigurno biti ocenjen najvišom ocenom. Ne eksperimentišite tog dana, to radite kad ste sami sa svojim učenicima.

Prosvetni savetnici su obišli školu i na kraju obavestili „vrh“ o slabim i jakim stranama škole. Od ljudi bliskih „vrhu“ i iz čaršijskih priča saznali smo da se naša škola nije proslavila. Nastava je prošla odlično, što je veoma zanimljiv podatak, a sve ostalo… Zvaničan izveštaj stiže za osam nedelja, a do tada „ima vremena“.

Pitam se samo:
– Da li će se odgovorni bar jednom prozvati sami, da li osećaju trun odgovornosti i imaju li nameru da išta promene na bolje? Izgleda da u Srbiji to teško ide!

Ovde možete da pročitate nastavke teksta:
Lično iskustvo iz eksterne evaluacije 2
Zaklela se zemlja raju

Ovaj unos je objavljen pod Eksterno vrednovanje rada škola i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

7 reagovanja na Lično iskustvo iz eksterne evaluacije

 1. Povratni ping: Od kuće do škole, od škole do eksterne inspekcije | Bio-blog

 2. obične priče kaže:

  Upravo tako,i ja se pitam.Svi nas procenjuju, a narod sve siromašniji,i sve više gladne dece.
  E,PA SAD U INAT PODELIĆU SVIMA ODLIČNE OCENE!
  POZDRAV.

 3. uciteljica kaže:

  Ako koleginice ili kolega, nećete biti ni prvi ni poslednji koji bi ocenili učenike otprilike. Poznajem takvih mnogo. Takva Vam je ta naša prosvetna stvarnost,

 4. Preduzetnik Porezoplatišić kaže:

  I sve gore opisane komendije se plaćaju od mog poreza?

 5. Saša kaže:

  … kako onda da tumačim „posetu“ kod nas koja je najavljena kog datuma, a nije rečeno gde će ići, kod koga i u opšte šta će raditi… ne živimo u istoj zemlji?

 6. uciteljica kaže:

  Što se mene tiče, kod mene može da dođe na čas ko hoće i kad hoće. Ja držim sve časove po rasporedu i planu od prvog časa prvog razreda do poslednjeg časa četvrtog razreda, čak i kad odem na rekreativnu nastavu. Valjda svi drže časove svaki dan kako treba. Šta Vas briga da li Vam je neko na času ili nije. Ja isto radim i kad imam posetu na času i kad nemam.
  Oni što spremaju časove po mesec dana za eksternu evaluaciju i posetu pedagoga, psihologa, treba da vrate diplomu tamo gde su je uzeli.

  • Nastavik sam,vazan sam. kaže:

   Koleginice,pa zanemeh i ja,o pa vi ste zaista savrseni,auuuuu.Eto,neka ste nam se nahvalili,mi ne radimo,mi cuvamo ovcice.Boze,Boze,kakvi smo.

Ostavite odgovor