Nije šija nego vrat ili smanjenje administrativnih obaveza

sarmaU iščekivanju tog Uputstva o administrativnim obavezama nastavnika, baš se danima radovaše prosvetna javnost. Ono što upravo držim u rukama je Stručno uputstvo o načinu izrade školske dokumentacije, a naliči mi na ono kad obično pravite sarmu od kupusa, pa onda rešite da za promenu ipak tu istu smesu savijete u list vinove loze. Jedete isto, a nekako vam se ipak čini da je ovo drugo lepše.

Evo u čemu je došlo do „promena“, pa procenite sami da li je ono poređenje iz uvoda ovog teksta adakvatno ili ne…

U uvodu se između ostalog kaže da standarde postignuća ne treba pisati u planovima i pripremama. Nismo ih ni do sada pisali. U odeljku Razvojni plan ustanove podvlači se da razvojni plan može da ima formu, strukturu i obim po izboru. Ne vidim da je to neka značajna novina. Ni odeljak Školski program nije doneo naročite novine. Najvažnija stvar u delu Godišnji plan rada ustanove je da za ovaj dokument ne postiji propisan obrazac, da treba da bude kratak, jasan, koncizan, operativan dokument koji će kao takav da pruži široku mogućnost prosvetnom savetniku kada dođe u vašu školu da ga dobro prokritikuje.

glavaDođosmo i do dela Godišnje i operativno planiranje. Globalni/godišnji plan treba da sadrži ono što je i do sada sadržao. Operativni plan može da sadrži ono što je i do sada sadržao, pa mi se sve javlja da će mnogo lepo da se provedu kolege koje u operativnim planovima samo navedu npr. broj časa, naziv nastavne jedinice i tip časa pošto kako ovde piše ne postoji propisani obrazac. Eto, čisto postoji predlog šta da sadrži operativni plan, čik da neko odstupi od istog!

Ovo Uputstvo nas jasno obavezuje na pisano pripremanje za nastavu i na sve elemente pisane pripreme. Data su dva predloga o tome šta treba da sadrži pisana priprema, a onda da predlozi nisu obavezujući. Piše, doduše, da mogu da se koriste i stare pripreme prilagođene odeljenju. Podsetimo se da živimo u veku u kome nam elektronski način rada omogućava da lako izmenimo datum i godinu pa nam ova olakšica ne znači ništa.

A sada ono što zanima najveći broj kolega. Da li ćemo i dalje stručno da se usavršavamo? Naravno. Sada se više ne sačinjava Lični plan stručnog usavršavanja, već Plan stručnog usavršavanja na nivou stručnog veća. Taj plan na nivou veća proizilazi iz usaglašenih ličnih predloga. Nije šija nego vrat. Lični plan profesionalnog razvoja se i dalje u nastavku pominje kao dokument. Na kraju godine svako sačinjava pojedinačan izveštaj i navodi razloge za odstupanja od Plana. Kog Plana, onog pojedinačnog ili grupnog? dokumentacijaPortfolio i dalje izrađujemo i čuvamo kod sebe. Ne postoji obrazac sopstvenog portfolija, nije postojao ni do sada. Ništa se tu nije promenilo. Pitam se samo: – Zašto nas zbunjujete 4 dana pre početka nastavne godine?

Da se ne lažemo, ja volim i sarmu od kupusa, a i onu zavijenu u list od vinove loze. Potpuno mi je svejedno, ne pravim razliku, a posebno kada je zavije moja baba koja je vrsna kuvarica. Iskrena da budem, nisam ni očekivala da će išta da se promeni, jer: -Šta može da se promeni u društvu u kome smo sami sebe srozali? Višegodišnji štrajkovi bez cilja, ideje, vizije srozali su nas u očima javnosti. Čisto da se zna, ni ovog puta se neću priključiti onima koji će prvog septembra da obustave nastavu, ne zato što mislim da nam „ruže cvetaju“, već zato što ne želim da srozavam našu profesiju zarad već  unapred dogovorenog ishoda, zarad onog dodatka koji primaju predsednici sindikata – eto čisto da bi nešto radili.

Ovaj unos je objavljen pod Zakonske odredbe. Zabeležite stalnu vezu.

4 reagovanja na Nije šija nego vrat ili smanjenje administrativnih obaveza

  1. biljaand1971 kaže:

    Iščlanimo se iz sindikata, to je jedino rešenje. Ja sam to već obavila. Kad se sindikalci uozbilje, možda se ponovo učlanim.

  2. uciteljica kaže:

    Ja nikada nisam ni bila članica te gluposti.

  3. Povratni ping: Smanjenje administrativnih obaveza iz ugla jedne učiteljice | Zelena učionica

  4. Povratni ping: Papir trpi sve | Bio-blog

Ostavite odgovor