Obavezno stručno političko usavršavanje u osnovnoj školi

predavacPod oznakom obavezno stručno usavršavanje organizovano je političko predavanje, marketing i prodaja knjige „za samo 1200 dinara“ u osnovnoj školi. Baš se široko tumači Pravilnik o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja. A kako je stručno usavršavanje koje organizuje ustanova obavezno, to smo i mi koji u njoj radimo bili obavezni da prisustvujemo predavanju u trajanju od dva sata, koje nema nikakve veze sa našim vaspitno – obrazovnim radom u školi. Doduše, neki kažu da je to zbog nadograđivanja naše ličnosti.

Volim da slušam političke govore, izborne kampanje mi pričinjavaju posebno zadovoljstvo. Ali naravno, biram šta slušam. Jednostavno promenim kanal, isključim televizor. Odlazim na one političke skupove koji su bliski mojoj ideji boljeg društva. Ovog puta nisam imala pravo izbora.

Politički sam opredeljenja, ali sam oduvek podržavala član Zakona koji zabranjuje političko delovanje i organizovanje u školi. Još uvek čuvam lokalni list iz prošlog vremena u kome se u jednom tekstu opisuje nastavnica muzičkog, još uvek zaposlena u jednoj osnovnoj školi, kako sa horom učenika te škole nastupa u prostorijama tadašnjeg bioskopa u zabavnom delu političkog skupa. Grozim se takvih stvari. Iskrena da budem, nisam do sada bila izmanipunisana u školi do juče. Naročito sam veliki protivnik bilo kakvog marketinga i propagande koji se sprovodi u vaspitno – obrazovnim ustanovama, bilo da su u pitanju učenici ili zaposleni. Škola nekada nije bila i samostalno – trgovinska radnja, ali danas može sve. Ovo je još jedan dokaz da – danas može sve.

Po objavljivanju postera na oglasnoj tabli škole da se organizuje promocija knjige i predavanje o porodičnom vaspitanju, nisam planirala da istom prisustvujem. Tema me naročito nije interesovala a iskrena da budem, svoje lično stručno usavršavanje u ustanovi za ovu školsku godinu sam unapred planirala. No, stiže na potpis obavezno stručno usavršavanje – predavanje. Što se mora, mora se.

Počinje priča o vaspitanju, o trulom zapadu i nakaradnim vrednostima koje će nam nametnuti  EU, onda red o porodičnom vaspitanju, pa slovenački primer „tihe jeze“ u kome po rečima predavača u vrtićima deca šapuću, vaspitačice takođe, jer tako je u EU. Onda opet red o vaspitanju, pa još malo priče o trulom zapadu i mukama koje nas čekaju zbog našeg evropskog puta koji već toliko dugo priželjkujemo. Zatim malo o štetnosti masovnih medija, pa o tome kako se u zemljama EU otimaju deca roditeljima koji po rečima predavača ne vaspitavaju decu tradicionalno. Još malo priče o nagradi i kažnjavanju u vaspitanju, koje kako reče govornik u ovoj političkoj kampanji proizvode generacije „navučene“ na mito i korupciju. Na kraju, ko želi da kupi knjigu za samo 1200 dinara ili disk, čini mi se za 300. Zahvali se čovek direktorki i kaže nada se da će da ga ugoste i ostale škole. Bez analize i diskusije, iako je to obavezno, dva sata „obaveznog stručnog usavršavanja“ u ustanovi, bez predaha izlagača.

Pitam koleginicu koja sedi do mene: – Hoće li ovo izbori, a da ja ne znam? Za koga ovaj radi kampanju? Po napuštanju škole čujem da ima još onih koji dele moje mišljenje. Bi mi lakše što se ne osetih samo ja izmanipulisanom. Dođem kući, uključim kompjuter, ukucam ime i prezime, imam šta i da čujem – ista priča na političkoj tribini u jednom obližnjem selu. Blago nama, kad nam predavanje o vaspitanju drži stručnjak iz oblasti narodne odbrane, i to pod oznakom „obavezno stručno usavršavanje“ u organizaciji ustanove.

Podsećam da su se neki od nas, po starom sistemu obrazovanja, devet godina školovali za posao prosvetnog radnika. Četiri godine srednje pedagoške, plus dve godine više, plus tri godine fakulteta. Svih devet godina uz predmete različitih pedagogija i psihologija kao stručnih predmeta, a spadosmo na to da nam profeser narodne odbrane sa čak šestogodišnjim iskustvom veroučitelja „drži slovo“ o tome kako treba vaspitavati i obrazovati. Sve može – DOTAKLI SMO DNO!

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Obavezno stručno političko usavršavanje u osnovnoj školi

 1. gromovic kaže:

  A šta ćeš!? nekome treba devet godina a ovaj ga skapiro ‘oma!živ bio!

 2. nesaarste kaže:

  Imali ste vise izbora, koleginice:
  – da napustite skup;
  – da prekinete „predavaca“ i javno se pobunite;
  – i jos bezbroj drugih.
  A Vi ste izabrali bas onaj koji Vam najmanje(?) odgovara – mazohisticki. Kako je to bas srpski! Izgleda da, kao narod, volimo da trpimo.
  Ja onda, izgleda, i nisam pravi Srbin.

  • uciteljica kaže:

   Draga koleginice,

   Stručno usavršavanje u ustanovi je prema Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja u osnovnoj školi obavezno. Napuštanje sednice nastavničkog veća, a ovo stručno usavršavanje se izvodi na takvom skupu, bez dozvole direktora smatra se teškom povredom dužnosti nastavnika. Moje vaspitanje i demokratsko opredeljenje mi ne dozvoljavaju da ikoga prekidam dok govori. Slatko sam se tih nevaspitanih naslušala radeći kao voditelj seminara u MPS, kao koordinator za stručno usavršavanje. A što se tiče diskusije i iznošenja svog mišljenja, to se vrši na kraju predavanja. Ako ste dobro pročitali tekst, mogli ste da vidite da je umesto diskusije obavljena trgovinska delatnost prodaje knjige.
   Mogli bi ste malo bolje da proučite termin „mazohizam“ koji ste ovom prilikom upotrebili. A vas komentar ko je pravi Srbin a ko nije – ne želim da diskutujem, jer nisam nacionalistički ostrašćena pa su mi svi ljudi isti, bez obzira na nacionalnost i versko opredeljenje.
   Da većina zaposlenih u prosveti imaju bar deo moje hrabrosti, životnog i radnog iskustva, stvari bi bile mnogo drugačije.
   Svakako vam predlažem da malo bolje proučite prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u prosveti, jer su vođeni idejama koje vi imate, moje kolege nedavno napustile predavanje koje sam držala o praćenju učenika putem portfolija i tako iz neznanja prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – članove koji se odnose na zabranu diskriminacije. Ako se malo bolje upoznate sa kaznenim odredbama ovog Zakona, videćete šta to podrazumeva.

 3. Dragan kaže:

  Mislim da je veoma bitno biti nacionalno svestan , pogotovu ako ste prosvetni radnik. Pišite ćirilicu zaboga, izgubićemo identitet. To je jedino u Srbiji popularno, Kosmopolita… Toga nema nigde u Evropi. SAČUVAJMO SVOJ IDENTITET.

  • uciteljica kaže:

   Poštovani Dragane,
   Malo ste informatički nepismeni. Ali, Bože moj, naučićete. Važno je da imate volju, a imate je čim Vas je put naveo na ove strane. Na desnoj strani ovog sajta postoji opcija između ćirilice i latinice. Tekstovi se u originalu pišu ćirilicom.
   Baš me zanima šta Vi mislite o organizovanju političkih skupova u školi? Da li podržavate tako nešto i to kao obavezno stručno usavršavanje nastavnika? To je tema ovog teksta.
   Ako mislite da nam je potreban bolji obrazovni sistem, pridružite se prijateljima ovog sajta.

Ostavite odgovor