Obrazovanje na margini – i dalje neocenjeni

skola-svetozar-markovicIako Pravilnik koji reguliše ocenjivanje učenika u osnovnoj školi ne poznaje kategoriju neocenjenog učenika koji je redovno pohađao nastavu i izvršavao sve obaveze vezane za nastavu, 14 učenika jedne kraljevačke osnovne škole i dalje je bez opšteg uspeha na polugudištu.

Navedeni učenici su, kako sam ranije pisala, ostali na polugodištu neocenjeni iz dva nastavna predmeta jer je nastavnik zaboravio da poslednjeg časa upiše četvrtu ocenu iz nastavnih predmeta koje predaje. U istoj školi, poslednjeg nastavnog dana, časovi su bili skraćeni jer se žurilo na novogodišnju proslavu. To se nije zaboravilo, da se proveseli uz ono malo neukusa koje nam je donelo vreme iza nas.

Iako su ogorčeni roditelji pismeno zahtevali od škole da se njihova deca ocene jer su deca redovno pohađala nastavu, još uvek su deca bez opšteg uspeha na polugodištu. Škola se, kako su roditelji obavešteni, obratila Ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja, sa zahtevom da Ministarstvo iznađe rešenje ovog problema. Organi rukovođenja ove škole, ne zastideše se zbog ovog događaja, ne izviniše se roditeljima za propust koji je načinjen u odeljenju koje u svom sastavu ima polovinu odličnih učenika i svi učenici imaju primerno vladanje. Ne oseća se niko krivim. Brigo moja pređi na drugoga. Mnogo smo daleko dogurali u svom neznanju, a još se time i ponosimo.

„Slika sveta koju treba menjati“, rekao je tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka brazilski pozorišni pedagog i reditelj Augusto Boal. To je upravo ova slika koja je ispred vas. Osudite je barem, to vas makar ne košta, vi koji pokadkad posećujete ove strane – čisto da budete obavešteni, a budućnost ovog grada trenutno je u vašim rukama.

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Obrazovanje na margini – i dalje neocenjeni

 1. Daca kaže:

  Potpuno se desilo i u slucaju moja dva sina , koja su redovno pohadjali nastavu, odlicni su ucenoci, a iz razloga sto nastavnica nije ocenu zakljucila hemiskom olovkom vec drvenom ostali su neocenjeni. Bruka i sramota

 2. uciteljica kaže:

  U nekoj normalnoj zemlji bi neko zbog ovako nečega i te kako odgovarao.

 3. Zoran kaže:

  Normalna država je pojam za ovu našu Srbiju, Sve zakone i pravilnike imamo samo na papiru. kažu zakon je isti za sve , ali nisu svi isti pred zakonom što je najveći problem. Pa i ukoliko smo kao deca, učenici ili roditelji i u pravu- preovlada kolegijalnost i stranačka pripadnost. Jadni smo i bedni a sve na štetu dece- budućnosti. Pa sada ko zna šta treba raditi povodom ovakvih slučajeva neka odgovori jer očigledno je da školske institucije podržavaju ovakav vid ponašanja svojih radnika, inspekcije takođe……

 4. uciteljica kaže:

  Koje naše institucije, koji sistem! Kaoubojština čista. Ja podnela zahtev prosvetnoj inspekciji da naloži direktoru škole da mi dostavi iѕvode iz Godišnjeg plana rada škole u kome se vide sva moja zaduženja za ovu školsku godinu, a inspektor mi odgovorio da je moje rešenje u skladu sa Godišnjim planom. Mislim da je moja škola jedina u Srbiji u kojoj direktor škole čuva Godišnji plan zaključan kao najstrože čuvanu državnu tajnu. Šta reći?!
  Propali smo načisto. Dotakli smo dno dna. Škole nisu sposobne da primene Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu ove školske godine, a evo završava se školska godina. Kako da primene, kad rukovodioci ne mogu da poustaju do podneva da dođu na posao. Onda doručak na poslu, kafa, po koji prijem informacija šta se priča po školskim hodnicima, pa kući.
  Strahota zavladala! Pitam se: -Može li da bude i gore no što jeste!?
  Dokle BRE više???!!!

  • Zoran kaže:

   Apsolutno ste u pravu, gledamo direktno u svoju propast. Ali idu izbori pa pomislim kada ih slušam da nema bolje i divnije zemlje za zivot, kao da smo u Monte Karlu. A u stvari ono ona stara i sve gora i gora Srbija. Strašno.

Ostavite odgovor