Praćenje napredovanja učenika prvog razreda

Na osnovu Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom vaspitanju i obrazovanju nastavnik u postupku ocenjivanja prikuplja i beleži podatke o postignućima učenika, procesu učenja, napredovanju i razvoju učenika tokom godine u propisanoj evidenciji i svojoj pedagoškoj dokumentaciji.

Pod pedagoškom dokumentacijom smatra se pisana dokumentacija nastavnika koja sadrži: lične podatke o učeniku i njegovim individualnim svojstvima koja su od značaja za postignuće, podatke o proveri postignuća, angažovanju učenika i napredovanju, datim preporukama, ponašanju učenika i druge podatke od značaja za rad učenika i njegovo napredovanje.

U prilogu se nalaze instrumenti koje sam lično izradila i koristim u radu sa već dve generacije učenika prvog razreda. Pokazali su se kao veoma praktični. Instrumenti se odnose na prvo i drugo tromesečje prvog razreda. U predviđenim poljima upisuju se datumi i opisi zapažanja. Uz sve ovo treba da imate i proveru  na početku školske godine o poznavanju slova od strane učenika i osposobljenosti za čitanje.

Ono što je veoma bitno je to da treba redovno da beležite provere postignuća i svoja zapažanja o napredovanju učenika. Ovi podaci prvenstveno su od koristi vama u programiranju sopstvenog rada.

Ovde se nalaze i moja mišljenja o radu i napredovanju učenika za kraj prvog razreda u jednoj generaciji. Mogu poslužiti kao smernica naročito onima koji su na početku karijere i nisu posebno obučeni za primenu opisnog ocenjivanja.

Lični plan stručnog usavršavanja

Prema Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, Lični plan profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika sačinjava se na osnovu samoprocene nivoa razvijenosti svih kompetencija za profesiju nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika.

Ovaj unos je objavljen pod Primeri iz prakse. Zabeležite stalnu vezu.

5 reagovanja na Praćenje napredovanja učenika prvog razreda

  1. Seka kaže:

    Hvala na Vasoj nesebicnosti. Malo je ovakvih ljudi.

  2. Povratni ping: Planirani ciljevi i ishodi – I razred ( I i II tromesečje) | Zelena učionica

  3. Povratni ping: Mišljenje o radu učenika (kraj I polugodišta) | Zelena učionica

Ostavite odgovor