Provedite vreme zajedno

karnevalLetnji period i školski raspust su idealna prilaka da provedete što više vremena zajedno sa svojim školarcima. Trka i frka tokom školske godine, nastava uz treninge i raznorazne dodatne aktivnosti, ne dozvoljavaju vam ni da se čestito popričate sa svojom decom. Evo nekoliko predloga kada je u pitanju letnji raspust.

Sport
Ako su deca uključena u neki od sportskih klubova nemojte im tokom letnjeg raspusta ukidati te aktivnosti. Organizovana fizička aktivnost je školarcima potrebna tokom cele godine, uključujući i letnji period. Ukoliko imate mogućnosti uključite ih i u odlazak na letnji sportski kamp. Takve događaje deca dugo pamte i rado prepričavaju. Naročito iz razloga što tada, za razliku od rekreativne nastave na koju deca odlaze tokom godine, nema nastave i sve se svodi na sportske aktivnosti, igre i zabavu – upravo ono što je deci najpotrebnije.

Koristite slobodno vreme u večernjim ili ranim jutarnjim satima da sa decom vozite bicikl, rolere, naravno na bezbednom terenu.

Plivanje je takođe jedna od najvažnijih aktivnosti tokom letnjih meseci. Iskoristite blagodeti koje pružaju reke, jezera, bazeni pa i potoci. Ako deca ne umeju da plivaju, potrudite se da to obavezno nauče.

Čitanje
citanje Nisam pristalica čitanja školske lektire za vreme letnjeg raspusta iz dva razloga. Prvi je taj što će dosta vremena proteći od vremena pročitanog do onog trenutka kada o pročitanom delu treba da se govori na času. Bolje je da se lektira čita petnaestak dana pre časa obrade. Druga stvar je ta da deca radije čitaju ono što nije obavezno, a svakako je korisno. Naravno, ako je učiteljica zadala čitanje školske lektire za vreme raspusta, ne osvrćite se na moje mišljenje.

Čitanje stripova je jako korisno, dečjih časopisa, enciklopedija, razne dečje beletristike, naravno prilagođene uzrastu. Posavetujte se sa bibliotekarom šta predlaže za čitanje. Na taj način deca počinju da vole književna dela i da uživaju u njima. I ne zaboravite, ako vas vaša deca nikada nisu videla da nešto čitate, teško da će i oni da zavole tu aktivnost.

Jako bitna stvar je vođenje dnevnika čitanja za decu od drugog razreda pa na dalje. Deca treba da pribeleže šta su pročitala – naziv dela i da kratko prepričaju, najviše na pola strane, šta su pročitala. Na taj način vežbaju razumevanje pročitanog, kao i sažeto prepričavanje pročitanog.

Razonoda
Svaka vrsta razonode prilagođena polu i uzrastu deci će dobro doći. Izrada posudica od blata na plaži, pravljenje voćnih salata u cilju promovisanja zdrave ishraneletnji kamp, ručni radovi (devojčice već od prvog razreda mogu da se uspešno bave raznim ručnim radovima), dečje igre na otvorenom prostoru kojih smo se mi igrali dok smo bili mali…

Razgovarajte sa decom
Što više razgovarajte sa decom o svemu i svačemu što vas okružuje. Objašnjavajte im pojave i pitajte ih da ih oni objasne vama. Recite im da oni nekome ispričaju neki doživljaj ili događaj. Pomažite im u tome ako im to teško ide, ali budite uporni u tome. Tako vežbate jezičke sposobnosti vaše dece, iako možda i niste svesni toga. Upravo to će im pomoći da se u školi lako izražavaju, a to je zapravo najvažniji put do školskog uspeha.

razgovarajte sa detetomUčite decu da planiraju svoje vreme, svoj dan. Izradite sa njima plan dana. Na primer: ujutru vožnja bicikla, u podne čitanje, posle ručka odlazak na reku – bazen, predveče igre sa drugarima ispred zgrade, uveče šetnja pored reke. Izmenite ga ako to zahtevaju prilike, neka deca nauče da plan može i da se promeni. Trudite se da vam svaki dan ne bude isti. Ne morate svakodnevno, ali po nekad zabeležite ukratko sa detetom kako ste provodili dan ili opišite neki događaj. Osim što će vam ovi dnevnici biti dragocena uspomena, od višestruke koristi će biti za vaše dete.

I najvažnije od svega – UŽIVAJTE U SVEMU! Negujte sreću, radost i zadovoljstvo kod vaše dece. Učite ih da jednako uživaju u malim i velikim stvarima, jer samo zadovoljni i srećni lakše uspevaju u životu. Kao da im se sva vrata sama otvaraju. Ključ svog ličnog uspeha našla sam u skromnom, srećnom i zadovoljnom detinjstvu, ispunjenom ljubavlju mojih roditelja.

Ovaj unos je objavljen pod Praktično obrazovanje. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor