Razvijajmo mišljenje kod dece

kamen brojanjeGomila istih zadataka u udžbenicima za matematiku ne razvijaju mišljenje kod dece. Još uvek se u pedagoškoj praksi susrećemo sa time da učiteljice besomučno, čak i po više časova matematike u toku dana uvežbavaju gomilu sličnih zadataka pripremajući decu za kontrolni zadatak. Decu treba od prvog razreda naučiti da se matematika ne uči napamet. To možemo učiniti samo ako decu iznenađujemo različitim zahtevima. Na taj način učimo decu da razmišljaju.

Kolege i koleginice probajte sledeće. Zadajte učenicima prvog razreda tri zadatka:
1. Prvi sabirak je broj 4, a drugi broj 5. Izračunaj zbir.
2. Drugi sabirak je sledbenik broja 5, a prvi broj 3. Izračunaj zbir.
3. Prvi sabirak je broj 4, a drugi 6. Zbir je broj 10. Koji broj je drugi sabirak?

Iznenadićete se koliko malo učenika će uraditi treći zadatak, ukoliko do sada niste ovakve zahteve postavljali svojim učenicima. Priznajte da vas je malo koji bi zadali uopšte ovakav zadatak. Pri tome gotovo svi će biti uspešni u rešavanju prvog i drugog zadatka. Verujte mi da će se čak zbuniti i odrasli, jer će se pred njima naći neočekivani zahtev. Kada mi je jedan bivši student PMF, na moje pitanje kako da učim decu da misle, predložio da zadam deci treći od ova tri zadatka, prvi put sam bila iznenađena i veoma razočarana. Svega par učenika je uspešno rešilo poslednji zahtev. Nisu znali šta treba da „računaju“. Tada sam shvatila da u svom radu moram nešto da menjam. Ključ mog podučavanja pronašla sam u zadavanju i vrlo jednostavnih zadataka tokom svakog časa. Ako pokušate isto, iznenadićete se koliko će vaši đaci biti uspešniji ne samo u matematici već i u iznalaženju rešenja u  različitim problemskim situacijama. Potrebno je samo da naučimo učenike da dobro pročitaju zadatak kako bi razumeli zahtev, a to činimo putem različitih zadataka, od kojih su neki sa potpuno jednostavnim zahtevima.

U prilogu ovog teksta nalazi se 20 plus jedan zadatak čije sam različite zahteve pronalazila u zbirkama domaćih i stranih izdavača. Oblast kojom se oni bave je sabiranje i oduzimanje do 10. Za uvodni zahtev inspirisana sam zbirkom profesora Ješića – Da mali matematičari postanu veliki za treći i četvrti razred. Meni su inače  najomiljenije zbirke zadataka iz kojih sam ja učila dok sam bila đak, a sačuvala sam ih jer sam oduvek želela da budem učiteljica. Zato ne oklevajte, potražite svoje stare udžbenike i koristite ih u radu sa svojim učenicima, a vi roditelji koji čitate ovaj tekst kristite ih u radu sa svojom decom.

I ne zaboravite da od gomila istih zadataka, koje ćete uvežbavati po nekoliko časova, vaši učenici i vaša deca neće imati nikakvu „vajdu“. Iznenadite ih različitim zahtevima, makar oni i bili najjednostavniji.

Ovaj unos je objavljen pod Primeri iz prakse. Zabeležite stalnu vezu.

2 reagovanja na Razvijajmo mišljenje kod dece

  1. Slažem se da je potrebno razvijati razmišljanje kod dece. Pokušavam da u nastavi koristim što više primera koji će ih podstaći na razmišljanje i zaključivanje i to ne samo iz matematike već i iz ostalih predmeta. pogledajte tatjanakovacev.wordpress.com
    Pozdrav svima u OŠ“ IV kraljevački bataljon“ našoj bratskoj školi.

    • uciteljica kaže:

      Divan Vam je sajt koleginice. Toplo ga preporučuem svima od onih 8 000 koji su posetili ove moje strane za samo mesec i nešto više postojanja. Nadam se da će kolege iz Vaše bratske, a moje susedne škole čiji sam bila đak i ja i moje tri generacije u nazad, primiti Vaše tople pozdrave.

Ostavite odgovor