Samo nastavnik zna za 5

nastavnik srpskogDa još uvek postoje nastavnici koji sebe smatraju najboljim đakom odeljenja pokazaće vam ova priča. Na žalost i ovakvih ima među nama!

Prilikom svakog ocenjivanja učenika dobro se zamislim. Kao i veliki broj mojih kolega, koristim različite tehnike ocenjivanja i samoocenjivanja. Trudim se da  realno procenim znanje učenika. Naročito mi je važno da ocena kojom ocenim učenika zaista bude merilo znanja. Da svi ne razmišljamo na ovaj način evo primera.

Nakon što su krenuli u peti razred, učenici jedne osnovne škole ostvarili su dobro očekivane rezultate iz svih nastavnih predmeta uključujući i strane jezike, ali im srpski nešto „ne ide“. U ovom odeljenju je na polugodištu samo jedan đak imao odličnu ocenu iz ovog predmeta, iako je pola odeljenja imalo odličan uspeh. Doduše, pošto su ostali neocenjeni iz dva nastavna predmeta, jer se žurilo na novogodišnju zabavu, u svojim knjižicama nemaju uspeh. Evo kako ocenjuje ovaj nastavnik srpskog jezika, pa procenite sami ko sve radi u prosveti danas.

Na prvom času, nastavnik ovog predmeta rekao je učenicima da u njihovom odeljenju niko ne zna srpski za pet. Učenici ovog odeljenja su u prethodnom periodu osvojili brojne nagrade kada je nastava jezika u pitanju, na nacionalnom testiranju nisu bili lošiji od nacionalnog proseka, ali ovaj nastavnik sa završenom višom školom verovatno bolje procenjuje znanje učenika. I to na prvom času! Nakon toga, nastavnik je zadao inicijalni test, koji po svojoj strukturi ne odgovara svojoj nameni, niti je pedagoški prihvatljiv. Iako se inicijalni test ne ocenjuje po Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnoj školi, ovaj stručnjak za oblast jezika ocenio ga je sa preko dvadeset jedinica. Istina, vidite, „niko ne zna srpski za pet“. Posle čitavog polugodišta torture, zakašnjavanja od 5 do 15 minuta na čas, usledilo je zaključivanje ocena. Samo jedan je zaradio odličnu ocenu. Ostali se još nisu dokazali. Kao „obaveznu školsku lektiru“ ovaj nastavnik je diskutovao zbirku poezije koju su napisali ovi učenici u prethodnom školovanju i procenio ih kao netalentovane. Koliko li je ovaj nastavnik napisao knjiga? Naravno nijednu.

Evo kako ovaj nastavnik podstiče učenike. Prilikom prijave učenika za školsko takmičenje, nastavnik se šalio sa učenicima na ovaj način:- Ko osvoji manje bodova od 5, dobiće jedan iz srpskog jezika. Da li je to primeren način šale? Isti je pre školskog takmičenja rekao učenicima da će ko bude osvojio 14 bodova od 20 na takmičenju da dobije 5 iz srpskog jezika. Pošto mu se to nije baš svidelo nakon izlaska rezultata sa takmičenje bilo je za 5 potrebno 15 bodova. Da li se takmičenje ocenjuje? Možda a da ja ne znam. Iživljavanje bez granica.

Eto, čitaoci ovih strana, ovakvi danas kritikuju eksternu evaluaciju u školi. Ovakvi, koji olako ocenjuju, a njih bi da radije  ne oceni niko.

Ovaj unos je objavljen pod Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

3 reagovanja na Samo nastavnik zna za 5

  1. uciteljica kaže:

    Da li je ovaj nastavnik samo danas, dan po izlasku ovog teksta, jedan jedini put došao na posao na vreme ili će to da potraje pokazaće vreme. Koliko su mediji moćna stvar izlišno je komentarisati. Na usmeni komentar mnogih da u svakoj školi ima po jedan ovakav, pisani odgovor: -Sami ste krivi što to podnosite!

  2. Povratni ping: Zaklela se Zemlja Raju | Učionica dobre volje

  3. uciteljica kaže:

    Taj mi nastavnik reče pre neki dan – Bolje bi ti bilo da ćutiš, pametnija si kad ćutiš! , pomislih al ne stigoh da odgovorim -Za njega bi bilo bolje da sam ćutala, ali savest mi ne dozvoljava!
    Na žalost, ljudi poput ovog, bez trunke osećaja za lako ranjivu dečju dušu podučavaju naciju, a za to i primaju plat. Da ne govorim o metodici nastave predmeta koji predaju…

Ostavite odgovor