Zaklela se Zemlja Raju

cista ucionicaAko bi neko odlučio da snimi film o atmosferi koja vlada u školi i oko nje uoči i za vreme izvođenja eksterne evaluacije, to bi za obično građanstvo bila komedija, koju bi verovatno prosvetni krugovi procenili kao povredu ugleda.  Evo šta su mi sve kolege ispričale, a nešto od ovoga sam i sama doživela uoči ovog nesvakidašnjeg događaja.

Otvaraju se vrata belog kombija ispred jedne kraljevačke škole. U kombiju nove metle, flaše asepsola, tečnog sapuna i sličnih dezinfekcionih sredstava. Baš je dobro što se ta eksterna evaluacija sprovodi početkom nedelje, ima se vremena da se preko vikenda sve zategne. U nekim školama se radi čak i noću, uoči dolaska gostiju. Da u ponedeljak, kada u školu stupi ekipa za procenu rada škole, sve blista. Pripravnost tri dana, za vreme boravka prosvetnih savetnika, na svim nivoima. A vikend uoči, jer se taj posao obično odlaže do „sudnjega“ dana, izbacivanje i spaljivanje nepotrebnih stvari. Logorska vatra u školskim dvorištima. Gori nepotrebna školska dokumentacija, koja se u proteklih 50 godina čuvala po ćoškovima. Deca se okupila. Ovako nešto neće više imati prilike da vide nikada u školskom okruženju. Eto ga i kamion došao da preuzme stari školski nameštaj, da se negde uskladišti „drži vodu dok majstori odu“. Montiraju se računari, da se prikaže moderna obrazovna tehnologija u nastavi. Učenici da promene neuredne sveske, za svaki slučaj, nikad se ne zna, što je sigurno sigurno. Po neko rešio da ipak uzme bolovanje, neko da zatraži slobodne dane npr. za preseljenje. Sakuplja se stručna literatura, očigledna sredstva, video bimovi u manjku, deca uče da se pokažu – misle kontrola je njihovog rada. Ako tehnika zakaže, ogreje sunce a nema zavesa „ode mast u propast“. Svi zaposleni i učenici tog dana bar pola sata da dođu ranije, da se malo nasmeju, podruže, da se dočara prijatna atmosfera.  Ipak, nisu to obični dani.

Neki ipak misle bolje da se izvrši dobra organizacija, pa neka ih obiđe ovog puta ta eksterna evaluacija. Sve u skladu s politikom reprezentativnog sindikata. Ko da piše te tolike pripreme u nazad, tri dana da se deranžira, što je mnogo – mnogo je!

Po neko posmatra sve ovo i pita se: – Hoće li istina ipak da izađe na svetlost dana? Neverovatno, ali obično to tako biva. Nataložena prljavština ne može tako lako da se očisti, izveštačena ljubaznost se uvek pretvara u ono suprotno, neuobičajeni način rada uvek krenu u pogrešnom smeru… Zaklela se Zemlja Raju da se sve tajne doznaju.

Ovaj unos je objavljen pod Eksterno vrednovanje rada škola, Razmišljanja o prosveti. Zabeležite stalnu vezu.

15 reagovanja na Zaklela se Zemlja Raju

 1. uciteljica kaže:

  Utorak uveče. U večernjim satima još uvek svetli u učionicama. S ulice se vidi šarenilo dečjih radova zalepljenih po ormarima ovih dana, za doček specijalnim gostima. Razaznajem likove. Još da se po nešto pripremi za sutra. Nikad se ne zna možda i trećeg dana bude posete časovima. Za svaki slučaj, da se prikaže i neki grupni rad. Samo da zbog neuobičajenog načina rada ,,kola ne krenu nizbrdo“. Valja se potruditi, a posle – ŽIVELA SLOBODA NAREDNIH PET GODINA!

 2. ivica Milinkovic kaže:

  Prava slika i prilika – Bogdan Diklic stize u skolu, a tetkica ide u penziju… Majstori, majstori, zasto mi kucu rusite!

  • uciteljica kaže:

   Kaže učiteljica deci tokom eksterne evaluacije: -Deco imamo odeljenjsku zajednicu! A deca pitaju: -Imamo li srpski ili matematiku?

   Još je bolja situacija u kojoj se učiteljica silno potrudila da pokaže sve svoje umeće. Pita prosvetni savetnik decu: -Deco jel vi svaki dan ovako radite? Deca odgovaraju:
   -Neeeeeee!

 3. Svetlana kaže:

  Ocekujemo ih u nasoj skoli 23. i 24.aprila…

 4. Veselin kaže:

  Bili i kod nas, čekamo izveštaj. Neformalno su rekli fa ćemo dobiti 2 i da smo „pali“, pošto je to neprolazna ocena!?
  Kakve su vaše informacije u vezi ocena? Neverovatno mi je da postoje dve negativne i samo dve pozitivne ocene.

  • uciteljica kaže:

   Ocene su od jedan do četiri. Ne postoje prolazne i one koje to nisu. I da ste dobili i jedan i četiri isto vam se hvata. Nema nikakve ni sankcije ni nagrade na žalost.

 5. Veselin kaže:

  Mislim da ipak „nije svejedno“. 😉
  Škole, koje dobiju negativnu ocenu, dobiju i spisak šta sve treba popraviti. Posle šest meseci ponovo dolazi inspekcija i procedura se ponavlja: posete časovima, češljanje dokumentacije itd.
  Ako smi mi zaista dobili dva, da li nam inspekcija dolazi za šest meseci, ili smo se provukli pa će doći za pet godina?

 6. uciteljica kaže:

  I moja škola je dobila dva, ali koliko vidim to nikog ne potresa. Sve je isto kao što je bilo, da ne kažem još gore. Doduše, možda nije svuda ista. Možda ima i onih koji razumno pristupaju celoj stvari. Ja, na žalost, nemam to iskustvo u svojoj sredini.

 7. Kod nas se najavili za oktobar.Mene već hvata užas,ne mogu da se opustim na raspustu.

 8. koleginica kaže:

  Nije valjda dotle došlo koleginice Katarina, samo nastavite da radite kao i do sada :-) Eksterna dolazi da radi svoj posao, a mi samo nastavljamo kao i do sada da se ne bismo pronašli u ovom tekstu. Imam nameru da miniram svaku neuobičajenu aktivnost pred dolazak te komisije, hoću kao čovek da uživam u plodovima ustaljenog decenijskog nerada.

 9. uciteljica kaže:

  Ako koleginice, samo se potpišite sledeći put, nema potrebe da ostanete anonimni. Naravno ako se ne plašite, kao i većina prosvetnih radnika koji svoje mišljenje rado iznoose uglavnom bez potpisa. Kada treba da se potpišu ipak bi radije da ćute. Što je sigurno, sigurno.
  Pozdrav

 10. Oni koji misle da ocena eksterne komisije nije važna, po mojim saznanjima, se varaju. Naime, ako zaživi plan o plaćanju po učeniku, ocena koju je dobila škola utiče na prosek plate. Nadam se da su me pogrešno obavestili.
  Pozdrav

 11. uciteljica kaže:

  Pogrešno su Vas obavestili. Finansiranje i eksterna evaluacija nemaju veze jedno s drugim. Naravno da loša ocena nije važna, čim i dalje sede tamo gde su sedeli oni koji su neslavno prošli. Važno je samo da direktor bude blizak politički ministru i nema problema. Može da radi šta hoće, uključujući i to da dolazi kad hoće, odlazi kad hoće i maltretira one koji se plaše da mu se suprotstave. Što se tiče finansiranja po učeniku, to će samo pogoditi srednje stručne škole. Na primer: imate dva odeljenja prve godine sa po 30 učenika, a u trećoj ponavlja polovina jednog i drugog odeljenja, niko neće da plaća dva časa srpskog jezika, već samo jedan. Ne verujem da će novi način finansiranja da pogodi male seoske škole, izdvojena odeljenja i sl.
  Vidite koleginice, moja škola je jako loše ocenjana, a ne vidim da se u njoj išta promenilo, niti će se promeniti, niti postoji namera da se išta promeni. Nećete mi verovati, jedan moj kolega je na sastanku sindikalne organizacije predlagao da ja budem kažnjena jer iznosim istinu. No, na njegovu nesreću nije naišao na razumevanje.

  • Rada kaže:

   Pročitah ove komentare i ne ostadoh ravnodušna. Moja škola je krajem marta prošla eksternu evaluaciju i dobila visoku ocenu, 3,78. Bili smo uplašeni, jer su sve škole u našem okruženju dobile jedva nešto iznad jedinice. Ispostavilo se da je strah bio bezrazložan. Radili smo onako kako inače radimo. Čak je ispalo tako da su slučajnim izborom posetili najveći broj časova fizičkog vaspitanja u mlađim razredima, što je donekle, bio hendikep. Nije se moglo pokazati sve kao na nekom času u učionoci sa primenom računara i novih tehnika i metoda rada. Ipak, na kraju smo svi bili zadovoljni.Prilikom posete našoj školi , ministar je rekao da će to imati uticaja na finansiranje materijalnih troškova ili novih projekata .

Ostavite odgovor